Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice pandemije
  • 21.03.2020. 16:30

U pripremi mjere za stabilizaciju domaće privrede

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 19. marta, razmatrale su se mjere za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Foto: Vlada FBiH
  • 97
  • 10
  • 0

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak, 19. marta, u Sarajevu, usvojila informaciju o Programu aktivnosti Vlade FBiH za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Ciljevi ovih aktivnosti  su očuvanje radnih mjesta, pojačana zaštita u slučaju gubitka posla, očuvanje stabilnosti PIO i očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Jedna od mjera je uspostava Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa, što je urađeno na osnovu zaključka Ekonomsko - socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Kordinacioni odbor čine resorni federalni ministri, na čelu s federalnom ministricom Editom Đapo. U njegov rad biti će uključeni predstavnici poslodavaca i sindikata, te eksperti, a, po potrebi, predstavnici kantonalnih vlada.

U najavi poseban fond za oporavak privrede

Predviđena je uspostava posebnog fonda za stabilizaciju privrede s ciljem podrške  kompanija izvoznica koje se zbog posljedica širenja  korona  virusa na izvoznim tržištima suočavaju s problemima u poslovanju. Pored toga ovaj fond podržao bi firme iz ostalih sektora, posebno transporta i turizma, te ostalih. Sredstva za finansiranje fonda bila bi osigurana iz više domaćih i stranih izvora.

Vlada će uputiti poziv kantonalnim vladama i općinskim administracijama da doprinesu ovom fondu iz kojeg bi bila distribuirana sredstva prema zajednički utvrđenim kriterijima u okviru Koordinacionog odbora.

Iz Vlade FBiH poručuju da nema potrebe za stvaranjem zaliha prehrambenih proizvoda

Bit će uspostavljen garantni fond, s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija za koje se ispostavi da im je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa. Sredstva ovog fonda uglavnom će biti komisionog karaktera, Vlade FBiH a kod Razvojne banke FBiH. Po potrebi, dodatna sredstva bi mogla biti osigurana od strane Vlade FBiH, ali i međunarodnih multilateralnih i bilateralnih kreditora/donatora. Garancije bi se plasirale putem komercijalnih  banaka na osnovu odgovarajućih ugovornih aranžmana sa Razvojnom bankom FBiH.

Uvođenje moratorija na otplatu kredita

Cilj uvođenja moratorija na otplatu kredita je uspostava okvira za restruktuiranje kreditnih aranžmana fizičkih i pravnih osoba kod kojih bude utvrđeno da su nastupile otežavajuće okolnosti za servisiranje kredita usljed širenja koronavirusa. Uzimajući u obzir važeći zakonski okvir o nezavisnosti Agencije za bankarstvo FBiH, Vlada će zatražiti od ove institucije kao i nadležnih državnih tijela da donesu regulatorne mjere za osiguranje moratorija na otplatu i restruktuiranje kreditnih aranžmana. Pored ovoga, bit će osiguran moratorij na plaćanje kreditnih obaveza korisnicima (čije je poslovanje ugroženo zbog širenja koronavirusa) tzv. trajnog revolving fonda kod onih banaka koji ga administriraju.

Vlada FBiH će zadužiti Razvojnu banku FBiH da, u suradnji s resornim ministarstvima, pripremi prijedlog odluke o uspostavljanju kreditne linije za poboljšanje likvidnosti kompanija za koje se utvrdi da je poslovanje ugroženo širenjem koronavirusa. 


Tagovi

Pojačana zaštita Stabilizacija privrede Edita Đapo Nadležno ministarstvo Resorno ministarstvo Distribuirana sredstva Garantni fond Regulatorne mjere Ciljevi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

55


Glasova: 24

Da 43,6%

Glasova: 22

Ne 40,0%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete