Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 07.11.2022. 16:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

U Posavini izvršeno uzorkovanje tla - čekaju se rezultati

U gnojidbi nije dobro ni da imamo premalo, ali ni previše hraniva, zato što ono izaziva blokadu, posebno mikroelemenata koji su izuzetno važni za rast i razvoj biljaka

Foto: Ministarstvo privrede PK
  • 114
  • 24
  • 0

Tokom oktobra, izvršeno je uzorkovanje tla na površinama na kojima se proizvode ratarske kulture na području Posavskog kantona, saopćili su iz resornog ministarstva. Po završenom ispitivanju uzoraka, Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru dostaviti će izvještaj s preporukom za gnojidbu za kulture koje će poljoprivredni proizvođači zasijati.

Svaki usjev iznese dio hraniva iz tla, koje je neophodno nadoknaditi gnojidbom iduće godine. Uzimanje uzoraka vršilo se nakon žetve, odnosno skidanja usjeva, a prije bilo kakvih drugih zahvata na parceli. Sa parcela su se uzimali prosječni, reprezentativni uzorci na dubini 30 cm.

Metoda kojom su se uzimali uzorci je po šemi cik-cak linije. Svaki uzorak je označen na vrećici, te je ispunjen zapisnik koji sadrži broj uzorka, ime parcele, vlasnika parcele, dubinu uzimanja uzorka, predkulturu, planiranu kulturu.

Kako se uzima uzorak zemljišta za analizu? 

U gnojidbi nije dobro ni da imamo premalo, ali ni previše hraniva, zato što ono izaziva blokadu, posebno mikroelemenata koji su izuzetno važni za rast i razvoj biljaka. Analiza tla se višestruko isplati, zato što se pravilnom primjenom gnojiva mogu postići nočvane uštede, povećanje prinosa, a samim time i veća dobit.


Tagovi

Uzorkovanje tla Analiza tla Posavina Ratarske kulture Gnojidba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.