Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomske mjere
  • 06.04.2020. 19:00

U najavi Zakon o ublažavanju posljedica po privredu zemlje

U cilju saniranja ogromnih šteta, nastalih aktualnim stanjem nesreće, proglašenim u državi, Vlada FBiH je predložila Zakon o ublažavanju novonastalih ekonomskih posljedica.

Foto: Depositphotos/JoPanuwatD (ilustracija)
  • 62
  • 8
  • 0

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, predložila da Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih postojećom pandemijom, bude donesen u Parlamentu FBiH po hitnom postupku. Zakon može biti donesen po hitnom postupku samo ako uređuje pitanja koja su prioritetna i čije je rješavanje neodložno, odnosno, ukoliko bi se donosio kroz redovan postupak, taj čin mogao bi naštetiti državi, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Presumjeren 21 milion KM za nabavku medicinske opreme

Navedeni zakon predložen je u cilju ublažavanja negativnih trendova po privredu Federacije BiH, imajući u vidu značajne štete koje će u predstojećem periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, a što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Ovim putem propisuje se subvencionisanje doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakasnilih plaćanja u dužničko -povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda.

Zakon pokriva sve privredne subjekte

Odredbe ovog zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju uslove zakonski propisane. Ukoliko su drugi zvanični akti u suprotnosti s navedenim, primjenjivati će se ovaj zakon.

Federalna vlada danas je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dala na korištenje objekat bivšeg Armijsko medicinskog centra u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", površine 1.560 m2.

Pušten u rad portal o aktualnim informacijama vezanim za korona virus

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem nekretnina).


Tagovi

Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica Postojeća pandemija Privredni subjekti Subvencionisanje doprinosa Poslovni subjekti Javno zdravstvo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]