Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • razvoj sela
  • 10.04.2021. 12:15

U najavi novi konkursi u poljoprivredi, šansa i za male proizvođače

Obezbijeđena je podrška za 8.578 proizvođača, a ovom mjerom obuhvaćeno je 1.134,2 hektara obradivog tla. 

Foto: Marinko Petković
  • 345
  • 33
  • 0

Prije dva dana, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, posjetio je neke od realiziranih projekata u 2020. godini, na području Hercegovačko - neretvanskog kantona, a koje su nadležne institucije podržale putem programa povećanja konkurentnosti seoske proizvodnje i smanjenja siromaštva, stoji u zvaničnom saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Konkretno, u Ljubuškom i Blagaju sufinansirana je izgradnja hladnjača i skladišnih kapaciteta, kao i sistema za navodnjavanje. Takođe, podržana je i nabavka 76 plastenika i start up paketa, za 48 poljoprivrednih proizvođača na teritoriji općine Ljubuški. Dedić je tom prilikom održao sastanak sa načelnikom općine, Vedranom Markotićem i predstavnicima Seljačkog saveza FBiH. 

"Mogu reći da sam zadovoljan ostvarenim projektom i podrškom poljoprivrednicima sa federalnog nivoa", naveo je načelnik ove lokalne samouprave, ističući da je bilo riječi i o predstojećim zajedničkim zadacima, u svrhu postizanja što boljih uslova za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom na tom području. 

Od aprila se raspisuje Javni poziv za nabavku nove opreme u preradi

Rezultatima IFAD projekta zadovoljan je i direktor Jedinice za koordinaciju ovih aktivnosti pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Halil Omanović.

"Potporama namijenjenim za povećanje konkurentnosti proizvodnje na selu, ostvareni su projekti čija vrijednost iznosi oko 20 miliona KM", navodi Omanović, dodajući da je pri tom učešće sredstava projekta od 39 posto, udio farmera je 58,5 procenta a općine u vrijednosti od 2,5%. Obezbijeđena je podrška za 8.578 proizvođača, a ovom mjerom obuhvaćeno je 1.134,2 hektara obradivog tla. 

Uključivanje poljoprivrednika u lance vrijednosti

Prema riječima ministra, dosta se toga uradilo. Veliki je broj završenih projekata, ali i investiranja u izgradnju hladnjače i skladišnih kapaciteta. Rješavalo se i pitanje navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, nabavka protivgradne zaštite, kao i uključivanje malih uzgajivača u lance vrijednosti. Sve navedeno predstavlja dobre preduslove za intenziviranje konkurentnosti naših poljoprivrednika. 

"Pozivam sve lokalne zajednice da iskoriste mogućnosti novog Projekta agrarnog razvoja i ruralnih preduzeća kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarivali veće prihode i imali bolje uslove za život u seoskim sredinama", naglasio je Dedić.

Prije dva dana održana je i sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, na kojoj je data saglasnost na sporazum o finansiranju Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća, tako da se u drugoj polovini 2021. godine očekuje početak njegove realizacije.

Na taj način otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi, organiziranjem i uključivanjem malih poljoprivrednika, a takođe i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.


Tagovi

Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić Izgradnja hladnjača Skladišni kapaciteti Podrška poljoprivrednicima Navodnjavanje zemljišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]