Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađivački kapaciteti
  • 29.03.2021. 14:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Od aprila se raspisuje Javni poziv za nabavku nove opreme u preradi

Aranžman je namijenjen za sticanje osnovnih i obrtnih sredstva i do 25 odsto za refinansiranje prošlih obaveza koje opterećuju poslovanje preduzetnicima sa padom prihoda u posljednjem kvartalu 2020. godine.

Foto: Bigstockphoto/Keith Homan (ilustracija)
  • 129
  • 11
  • 0

Prije dva dana, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vjekoslav Petričević, najavio je da će polovinom idućeg mjeseca biti otvoren Javni poziv za nabavku nove opreme i tehnologije u prerađivačkoj industriji, navodi se na zvaničnoj stranici Grada Prijedora.

"U pitanju je projekat koji se sprovodi putem Svjetske banke, komponenta dva i ima vrijednost četiri miliona KM. Na ovaj način želimo da upoznamo privredne subjekte sa mogućnostima da apliciraju za ova sredstva", rekao je ministar, ističićući kako tamošnja Gradska uprava ima proaktivan pristup svim privrednim aktivnostima. 

Prema riječima Petričevića, gradonačelnik ga je upoznao sa problemima koji nisu riješeni u proteklom periodu, a koji su od značaja za sve privredne subjekte u ovoj zoni. "Mi ćemo dati maksimalan doprinos i tražiti rješenje kako da im izađemo u susret da bi pomenuti projekat bio završen i realizovao se u potpunosti", naglasio je.

Iako ciljevi visoki, ima mogućnosti za realizaciju

Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, smatra da je ova posjeta novi iskorak u cilju stvaranja uspješnijeg privrednog ambijenta u ovom gradu. 

"Ukazali smo ministru na neophodnost pomoći i podrške Vlade RS i nadležnog ministarstva kako bi se industrijska zona Celpak završila i privela svojoj namjeni", ističe Pavlović. Dodao je da je tu u pitanju putna komunikacija, komunalna infrastruktura poput kanalizacije i vode, za šta su naišli na razumijevanje nadležnih institucija.

Otkriva da grad Prijedor ima u planu novu industrijsku zonu, u cilju privlačenja što većeg broja investitora. 

Iz Investiciono razvojne banke RS kažu da su ciljevi gradonačelnika visoki, ali u najavi je odgovarajući aranžman za mikro, mala i srednja preduzeća, oko kojeg su se vodili pregovori sa Svjetskom bankom godinu dana, čiji je cilj saniranje posljedica pandemije korona virusa. 

Pomoć za ublažavanje posljedica pandemije

"Ulazna stopa za nas je 0,8 odsto, što je jedna od najpovoljnijih na međunarodnom finansijskom tržištu i izuzetno nam je drago što je Svjetska banka insistirala da kompoenta 1 ide preko IRB-a, što govori o našem međunarodnom kredibilitetu, a početak plasmana očekujemo početkom maja", objašnjava Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono razvojne banke RS. 

Dodaje da ova komponenta obuhvata 20,5 miliona evra, te da je javni poziv prema poslovnim bankama završen. Iznos do 150.000 evra mogu plasirati same banke, a do milion ide preko kreditnog odbora IRB-a. Takođe, maksimalna suma od milion i po erva, ide preko dvije poslovne banke.

"Aranžman je namijenjen za sticanje osnovnih i obrtnih sredstva i do 25 odsto za refinansiranje prošlih obaveza koje opterećuju poslovanje preduzetnicima sa padom prihoda u posljednjem kvartalu 2020., minimum 20 odsto u odnosu na 2019. godinu", istakao je Vrhovac.


Tagovi

Vjekoslav Petričević Dalibor Pavlović Ministarstvo privrede Saniranje posljedica pandemije Industrijska zona Obrtna sredstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas