Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Programi
  • 09.04.2021. 16:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Potpisan Sporazum o navodnjavanju oko 90 hektara obradivog zemljišta

Ukupna vrijednost projekta, kojeg finansiraju Svjetska banka i Federalno ministarstvo proljoprivrede, iznosi 1.988.265,91 KM, a trebalo bi da omogući navodnjavanje 86,6 hektara na ovim lokacijama.

Foto: Depositphotos/belchonock (ilustracija)
  • 71
  • 183
  • 0

U toku današnjeg dana, Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, prisustvovao je u Bihaću potpisivanju Sporazuma o provođenju Projekta razvoja navodnjavanja za podprojektno područje Bihać. Ovo konkretno obuhvata teritorije općina Klokot - Papari i Bakšaiš. Potpisanim dokumentom definišu se rokovi njegove provedbe, a osnovni ugovor za pomenuti projekt potpisan je ranije, navodi se u zvaničnom saopćenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Sporazum su danas potpisali direktor Jedinice za implementaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Alojz Dunđer i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Ukupna vrijednost projekta, kojeg finansiraju Svjetska banka i Federalno ministarstvo proljoprivrede, iznosi 1.988.265,91 KM, a trebalo bi da omogući navodnjavanje 86,6 hektara na navedenim lokacijama. Cilj je unaprijediti sistem navodnjavanja i tako pomoći poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu zemlje.

Poljoprivrednici mogu aplicirati na ove programe

Istaknuvši važnost i koristi koje donosi ova ideja, ministar Dedić je ukazao i na ostale projekte, kreditne linije, kao i evropska grant sredstva do kojih poljoprivrednici u Federaciji BiH mogu doći u saradnji sa nadležnim institucijama i što im uveliko može olakšati i isto tako povećati proizvodnju.

Spreman za upotrebu sistem za navodnjavanje vrijedan 9,2 miliona KM!

Ministar je pozvao Gradsku upravu Bihaća da informiše farmere na ovom području o programima za apliciranje za sredstva u Federalnom ministarstvu, zatim za povoljne kreditne linije Garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, te novom IFAD programu.

Inače, ovaj grad je jedna od deset lokalnih zajednica u Federaciji BiH obuhvaćenih projektom navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.


Tagovi

Sistem za navodnjavanje Navodnjavanje zemljišta Poljoprivredno zemljište Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić Grant sredstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.