Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 20.06.2018. 12:30

Spreman za upotrebu sistem za navodnjavanje vrijedan 9,2 miliona KM!

Stefan Mitrović je naveo da je riječ o veoma kompleksnom sistemu za navodnjavanje sa više od 20 pumpnih stanica, jedinstvenom u BiH i Evropi!

Foto: vladars.net
  • 417
  • 20
  • 0

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stefan Mitrović posjetio je novoizgrađeni sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina u ovoj opštini i najavio da će za tri dana zvanično biti predat na korištenje.

Sa Mitrovićem su bili i predstavnici Svjetske banke, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i izvođači radova. Mitrović je naveo da je riječ o veoma kompleksnom sistemu za navodnjavanje sa više od 20 pumpnih stanica, jedinstvenom u BiH i Evropi.

"Bratunac će biti jedina opština u Republici Srpskoj i BiH koja će sistemom za navodnjavanje imati pokriveno 90 odsto područja, odnosno poljoprivrednih površina pod različitim kulturama", rekao je Mitrović pri obilasku završnih radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u bratunačkoj opštini.

Projekat će doprinijeti razvoju poljoprivrede, a posebno malinarstva

On ističe da je vrijednost projekta 9,2 miliona KM i da je finansiran sredstvima Svjetske banke.

Mlađenović je rekao da je ovo treći projekat po vrijednosti koji se realizuje u ovoj opštini u posljednjih 50 godina i da će dati veliki doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje i umanjiti štetu od suše koje su sve učestalije i veće usljed klimatskih promjena koje su sve izraženije na ovom području.

"Izgradnja sistema za navodnjavanje koji je obuhvatio sve 22 mjesne zajednice u ovoj opštini, doprinijeće daljem razvoju poljoprivrede, a posebno malinarstva po čemu je Bratunac lider u Srpskoj i BiH", ocijenio je Mlađenović i naglasio da će ovo omogućiti proširenje plantaža i bolje prinose, a time i veće prihode, ali i smanjenje rizika od uticaja suša na berbu.

Planira se proširenje sistema

On kaže da je izgradnjom ovog sistema zaokružen kompletan ciklus za proizvodnju maline u bratunačkoj opštini od rasadničke proizvodnje, preko plantaža ovog voća, sistema protivgradne zaštite, savjetodavne službe do sistema za navodnjavanje i hladnjača.

Mlađenović je izrazio očekivanje da će Svjetska banka odobriti dodatna sredstva za proširenje sistema za navodnjavanje, jer se u međuvremenu povećao broj poljoprivrednika zainteresovanih za uzgoj maline, drugog voća i drugih kultura na području ove opštine.

Prema Mlađenovićem riječima, i predstavnici nekih institucija i poljoprivrednika iz Crne Gore prisustvovali su obilasku gradilišta sistema za navodnjavanje da bi sagledali mogućnost prenošenja iskustva i izgradnje sličnih sistema u toj zemlji, jer Svjetska banka ovaj projekat želi širiti i prenijeti i u druge krajeve svijeta.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Navodnjavanje Ministarstvo poljoprivrede Bratunac Poljoprivreda Suša Šteta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas