Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz BiH proizvoda
  • 24.04.2018. 07:30

U Kinu ćemo izvoziti med, mlijeko i mliječne proizvode, a nastavlja se i izvoz brašna, ulja, šećera i mesa u Tursku?

Bilateralni sporazum između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Gospodarstvenici u Tursku mogu kao i do sada izvoziti svoje proizvode a tijekom konzultacija tražit će se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati daljnju trgovinu.

Foto: Flickr/U.S. Department of Agriculture
  • 132
  • 16
  • 0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se prošle sedmice sa ambasadoricom NR Kine u BiH Chen Bo, u cilju finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će se ove godine održavati od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja 16+1

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima  se unaprjeđuje saradnju između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

I dosada je saradnja s kineskim kompanijama bila dobra

"BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla", istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure, navodi Akta

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH. Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije.  

Izvoz u Tursku prolongiran do 1. jula

U petak, 20. aprila, ministar Šarović je postigao dogovor s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekçijem da se Odluka Vlade Republike Turske o novom režimu izvoza brašna, ulja, šećera i mesa prolongira do 1. jula 2018. te da se ostavi prelazni rok od 45 dana kako bi se na najbolji način usuglasile buduće procedure u trgovini, dogovorila najbolja rješenja za bh. gospodarstvenike i spriječile moguće štete, stoji u priopćenju Vijeća ministara BiH. 

Turska će uvesti zabranu uvoza brašna iz BiH?

Gospodarstvenici mogu kao i do sada izvoziti svoje proizvode a tijekom konzultacija tražit će se najefikasniji načini za primjenu Odluke, koji neće ometati daljnju trgovinu. U cilju zaštite domaćih gospodarstvenika i definiranja daljih koraka ministar Šarović je o ovoj temi razgovarao i s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Kočom, koji je ministra Šarovića informirao o pismu ministra Zeybekçija, kao odgovoru na ministrov zahtjev za prolongiranje Odluke i opredjeljenju da se suradnja s BiH i dalje uspješno nastavi.

U tom smislu ministar Šarović je s izaslanstvom Ministarstva ekonomije Republike Turske, parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koji je nakon  intenzivnih pregovora i rada uspješno finaliziran i koji će, nakon što bude i službeno potpisan, doprinijeti daljnjem usponu ukupne trgovinske razmjene dvije zemlje.


Tagovi

Izvoz Kina Turska 16+1 Izvoz brašna Med Mlijeko Meso Brašno Ulje Mirko Šarović Chen Bo Nihat Zeybekçi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.