Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz brašna
  • 15.04.2018. 09:00

Turska će uvesti zabranu uvoza brašna iz BiH?

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio je uvoz iz Turske u BiH, što se očito nije svidjelo turskim proizvođačima, ali ni aktuelnoj vlasti, pa su odlučili poduzeti radikalne mjere.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 3.909
  • 234
  • 0

Brašno iz BiH preplavilo je tursko tržište, a tamošnji proizvođači zatražili su od resornih ministara Turske da se donese odluka o obustavi ili ograničavanju uvoza ovog bh. proizvoda, piše Avaz.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u petak je, tokom boravka u Istanbulu zatražio hitne konsultacije s nadležnim organima Turske o novom režimu u trgovini uljem, brašnom, šećerom i mesom s ovom zemljom.

"Tokom razgovora s ministrom ekonomije Turske Nihatom Zeybekcijem, ministar je naglasio da odluka turske vlade unosi kod privrednika dosta nejasnoća i može biti problem u daljnjem razvoju trgovinskih odnosa između dvije zemlje", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvoz BiH u Tursku premašio izvoz iz Turske u BiH

Ministar Šarović uputio je turskom kolegi Zeybekciju pismo u kojem je zatražio održavanje bilateralnog sastanka kako bi se našla adekvatna rješenja u interesu obje zemlje.

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci premašio je uvoz iz Turske u BiH, što se očito nije svidjelo turskim proizvođačima, ali ni aktuelnoj vlasti, pa su odlučili poduzeti radikalne mjere.

Turska - globalni lider brašna, a TÜYAP World Mill Tech središte opreme za mlinove

Na sastanku Šarovića i Zejbekdžija održanom u martu u Sarajevu istaknuto je da se uspješno finalizira i sporazum o slobodnoj trgovini, koji će doprinijeti daljnjem usponu ukupne razmjene između dvije zemlje.

Turska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika brašna. U prosjeku, godišnje Turska izveze brašna u vrijednosti od oko milijardu dolara.


Tagovi

Uvoz brašna Turska Mirko Šarović Nihat Zeybekci Brašno Uvoz u Tursku


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.