• Radovi u aprilu
  • 04.04.2019. 07:00

U aprilu stignete napraviti sve što niste u martu

Ako niste počeli da obavljate poljoprivredne radove u martu odnosno niste posejali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to uradite ovog meseca. April je takođe idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. 

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 582
  • 121
  • 0

Ako niste počeli da obavljate poljoprivredne radove u martu, odnosno niste posijali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to uradite ovog mjeseca. Istovremeno ovo je period za zatvaranje zimskih brazdi, i sjetvu. April je takođe idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. 

Idealno vrijeme za rasađivanje karfiola, kelerabe, blitve i kupusa

Još nije kasno ako to niste uradili u martu, da posijete mrkvu, grašak, luk, zelenu salatu i poriluk. Takođe sada je idealno vrijeme da rasadite karfiol, kelerabu, blitvu i kupus, a slobodno još možete posaditi crveni i bijeli luk. Ukoliko ste to obavili u martu, sada je idealno vrijeme za njihovo okopavanje

U drugoj polovini aprila sadi se krompir, celer, grah, kukuruz šećerac, i cvekla. U ovom periodu bilo bi poželjno da posijete direktnom sjetvom paradajz i papriku. 

April – mjesec intenzivnih radova u bašti

Za one koji ne znaju direktna sjetva ima svoje prednosti, a riječ je o manje ulaganja u proizvodnji. Ovom sjetvom biljkama se razvija jak korjenov sistem, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom sjetvom najčešća se proizvodi paradajz i paprika za preradu u domaćinstvu, kao i za industrijsku preradu. 

Šta se sije pod motiku, a šta uzgaja presađivanjem?

Niske sorte paradajza pogodne za direktnu sjetvu na velikim površinama, dok se za baštensku proizvodnju češće koriste visoke sorte. 

Priprema zemljišta za sjetvu 

Veoma je važno da na vrijeme krenete sa pripremom zemljišta za direktnu sjetvu, što znači da se u proljeće zatvara zimska brazda, zatim se zemljište pred sjetvu đubri, a potom se predsjetvena priprema obavlja sjetvospremačem u dva navrata. Bilo bi idealno da na najbolji mogući način pripremite sjetveni sloj, pošto je sjeme paradajza veoma sitno, a težina sjemenki iznosi od 2,5 do 3 grama.

Sjetva kukuruza: Tvrda postelja i meki pokrivač​​​​​​​​​​​​​​

Sjetvu bi trebalo započeti poslije 15. aprila kako bi usjev već nikao krajem ovog mjeseca ili početkom maja. Tada je i opasnost od kasnih proljetnih mrazeva veoma mala. Oni koji su na vrijeme posijali, sada već mogu da uživaju u branju i plodovima mladog luka, rotkvica, špinata i zelene salate. 

April je idealan mjesec za rezidbu

Ukoliko ste završili sve proljetne poslove u polju, idealno bi bilo da krenete sa površinskom obradom zemljišta u voćnjacima, a tamo gdje se pokazala potreba, zemljište bi valjalo pođubriti. Nakon ovog posla, zaštitite svoj voćnjak, proljetnim prskanjem voćaka od kasnih mrazeva i štetočina. 

April je idealan mjesec za rezidbu, pa makaze u ruke, te orežite kupine i maline. Prekalemite stabala i divljake, a voćnjak obavezno obogatite azotnim đubrivima. U brdsko-planinskim predjelima bila bi poželjna zimska rezidba i sadnja voćaka, a ukoliko se pokaže potreba, zaštitite cvijet od kasnih proljetnih mrazeva.

April je idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. Sada se postavljaju kolci i u mladim vinogradima. Čokot terba povezati, a isto uradite i sa krakovima i lukovima. U vinogradu se nastavlja duboka obrada u redu i između redova. U aprilu se obavlja i prva plitka obrada između redaka, kao i prvo prašenje.

Sjetva soje, kukuruza, dinje, lubenice i krastavaca

U drugoj polovini aprila obavlja se sjetva soje, suncorketa, crvene djeteline, lucerke i kukuruza. Ono što je bitno istaći jeste da sjetva zavisi od dijela zemlje u kojem živite odnosno da li obrađujete zemljište u ravničarskim ili brdsko-planinskim predjelima. 

Prije sjetve obradite zemljište, a kasnije ga i pođubrite, prije nicanja ga zaštitite od korova odgovarajućim herbicidima, najbolje prema savjetu stručnjaka.

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš​​​​​​​

Kraj aprila je rezervisan i za sadnju dinje, lubenice, krastavaca i mahuna. Ipak, trebalo bi da budete oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva. Ukoliko je potrebno, izniklo povrće zaštitite folijom, novinskim papirom, lišćem ili slamom. Ukoliko se ipak plašite, sačekajte maj koji je idalan za sadnju ovoga povrća.

Kreće i prehrana višegodišnjeg cvijeća u bašti

Ljubitelji cvijeća znaju, da ovog mjeseca počinju intenzivni radovi u vrtu, pod uslovom da želite da imate lijepo cvijeće. Ukoliko ste slušali naše agro savjete i u jesen ste prekopali zemljište, sad će biti mnogo lakše, jer se zemlja tokom zime dovoljno izmrzla i postala rastresitija. Ukoliko ipak niste okopali zemljište, očistite ga od lišća i grančica i uklonite sve što je precvjetalo. 
 

Njega cvijeća u proljeće

U proljeće, kada je jutarnja temperature oko 10 stepeni, kreće se sa prehranom višegodišnjeg cvijeća u bašti. Prvenstveno uklonite suvo lišće i grančice, pregledajte cvijeće kako biste se uvjerili da nije oboljelo. Na ovaj način ćete na vrijeme primjetiti da li se biljka razboljela, a ukoliko jeste, na vrijeme možete da reagujete. 

Ukoliko primjetite bilo kakvu promenu odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, ali i one koje se međusobno ukrštaju.

Ukoliko sadite lukovice pridržavajte se uopštenih pravila

Lukovice su najatraktivnije biljke u bašti, a april je pravi mjesec za njihovu sadnju. Ako volite gladiole koje od juna do septembra krase baštu, zasadite ih krajem aprila. Ovo cvijeće voli sunce, pa ga posadite na sunčanoj strani bašte. 

Ukoliko sadite lukovice pridržavajte se uopštenih pravila. Sadite ih na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Razmak sadnje između dvije lukovice zavisi od njihove veličine, a idealna razdaljina je pet centimetara, dok veće sadite na razdaljini od 15 do 25 cm. Svježe posađene lukovice treba redovno zalivati, jer zahtevaju stalnu vlagu.

Savjet: lišće na lukovičastom cvijeću ne uklanjajte, već pričekajte da se prirodno osuši kako bi lukovice mogle da sakupe dovoljno energije i kako bi procvjetale i sljedeće proljetne sezone.


Tagovi

Radovi u aprilu Bašta Voćnjak Povrtnjak Sijanje Sadnja Zemljište Cvijeće


Autorica

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.