Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska kriza
  • 03.03.2022. 12:00

Tržište žitarica divlja: Cijene pšenice bi mogle preći 400 eura po toni?

Zbog zatvorenih crnomorskih luka i sankcija cijene žitarica, gasa i nafte dostižu istorijske rekorde. Mnoge zemlje panično osiguravaju zalihe

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 302
  • 75
  • 0

Zbog Rusko-Ukrajinske krize cijene žita rastu, a osnovni razlog je poremećen saobraćaj u Crnom moru. Najnovije informacije govore i o tome da je ruska vojska jučer zauzela Herson, stratešku crnomorsku luku. Trgovina žitom i proljetno naručivanje nisu mogući, objavio je Agrarheute. Smanjuju se globalne zalihe pšenice, kukuruza, ječma, nafte i gasa na neodređeno vrijeme. Cijene pšenice su u srijedu porasle na 380 eura što ukazuje na ogromnu neizvjesnost i oskudicu.

Sukob je doveo do povećanja troškova poljoprivrednih proizvoda. Ukrajinske luke ostaju zatvorene do kraja sukoba, dok Rusija ostaje izolovana od međunarodne zajednice. Prema podacima Matif-a, u Parizu je u srijedu zabilježen porast za ugovore o pšenici za 28,75 eura po toni na 380 €/t, a majski ugovor popeo se za 18 eura na 358,25 €/t. Cijena novog usjeva porasla je za jedan euro na 307 €/t. Za kukuruz je porasla za 15 eura na 355 eura, a novim rodom trgovano je nepromijenjeno za 264 eura.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored svega, u Ukrajini je ugrožena proljetna sjetva jarih žitarica i kukuruza koju poljoprivrednici ne mogu obaviti. 

Cijene su dostigle svoj istorijski maksimum kako sukob eskalira. Na tržištu fjučersa u SAD-u, prvi ugovor za pšenicu je u srijedu navečer kotiran na 10,59 dolara po bušelu. To je 75 centi više nego dan ranije i mogući dnevni limit i maksimum od 14 godina. One kukuruza su porasle su za 8 centi na 734 centa po bušelu.

Otežana kupovina pšenice i ječma

Trgovci žitom prijavljuju brojne zahtjeve za otkup žitarica evropskog, američkog i južnoameričkog porijekla kao alternativu pšenici i kukuruzu iz Rusije i Ukrajine. Kina je naredila lokalnim uvoznicima da brzo osiguraju zalihe ječma i kukuruza, kao i zalihe plina i nafte.

Egipat, najveći svjetski uvoznik pšenice, proteklih dana je bezuspješno pokušao da završi dva tendera za otkup pšenice koji su na kraju otkazane zbog nedostatka crnomorskih ponuda. Francuska i SAD su ponudile pšenicu po 400 dolara po toni.

Luka u Odessi zatvorena je prvog dana invazije (Foto: Depositphotos/kaetana)d

Porasle su i cijene ječma. U srijedu je stočni ječam na veletržnici u Hamburgu kotiran po cijeni od 340 eura po toni što je novi rekord i također rezultat blokade crnomorskih luka. Ukrajina i Rusija su odgovorne za 18 odnosno 13 posto svjetskog izvoza ječma.

Kina je nedavno dozvolila uvoz pšenice iz Rusije, a slična situacija bi mogla biti i s ječmom.

Cijene kukuruza na evropskom tržištu su ove sedmice izuzetno porasle, a evropski se prodavao po enormno visokim iznosima.

Cijene gasa su dostigle rekordne nivoe

Cijene nafte su u srijedu skočile na osmogodišnji maksimum. Brent sirova nafta porasla je na preko 113 dolara po barelu, najviše od juna 2014. godine, što je više od 40 posto ove godine. Sirova nafta još nije predmet sankcija, trgovci su nervozni oko kupovine, skladištenja ili otpreme one iz Rusije.

Cijene gasa u Evropi su porasle, zbog bojazni da bi sankcije EU protiv Rusije uskoro mogle uticati na njegovu isporuku. 

Energetska kriza: Biogas ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Ovo povećanje će povećati troškove proizvodnje mineralnih đubriva. Mnogi proizvođači đubriva su masovno smanjili proizvodnju što je pogoršalo krizu na tom tržištu. Ako se ovome doda da je Rusija jednog od najvećih svjetskih izvoznika, one mogu još više rasti


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Fjučers tržište Cijene pšenice Cijena kukuruza Rekord Ukrajina Rusija Kriza Oskudica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]