Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 14.10.2021. 12:00

Trenutno cijene goriva u Republici Srpskoj najniže u regionu, do kada?

Zemlje regiona suočavaju se sa visokim cijenama goriva. Trenutno je u RS ono najpovoljnije u regionu, ipak neki su distributeri već najavili poskupljenja.

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 413
  • 81
  • 0

Malo po malo, gorivo je kod nas sve skuplje pa su i redovi na benzinskim pumpama sve kraći. Cijena jednog litra u Republici Srpskoj bilježi rekorde, u posljednje dvije godine, a što je posljedica velikih poremećaja na svjetskom tržištu energenata. 

I zemlje regiona imaju isti problem. U susjednoj Hrvatskoj litar dizela skuplji je od tri KM, a i u Crnoj Gori cijene su slične. 

Kod nas je takođe došlo do poskupljenja, ali trenutno je u RS ono najpovoljnije u regionu, ipak neki su distributeri već najavili poskupljenja, kako navodi RTRS

Zimska oprema mora biti postavljena do 01. novembra

"Ono što će se sigurno odraziti na domaće tržište je to da će na benzinskim stanicama doći do poskupljenja od četiri do pet feniga, na sve derivate. TNG takođe, plin se već zadnjih 20 dana udvostručio, što se tiče maloprodajnih cijena", naglasio je Dragan Tršić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Vozači bi mogli već danas da se iznenade kad stignu na pumpe. Nezahvalno je reći u kojoj mjeri, a ovakva situacija ne odgovara ni domaćim distributerima, smatraju u banjalučkom Krajinapetrolu. 

"Kada na fakturnu cijenu dodamo akciznu taksu za puteve, autoputeve, obračunamo na to PDV, nama trenutno ostaje nekih desetak feniga po litru", pojašnjava direktor "Krajinapetrola", Milovan Bajić.

Pored visokih cijena, vozači su na udaru i zbog priprema za zimu. Naime, za razliku od prethodnih sezona, ove je rok za zamjenu guma nešto kraći. Obavezna zimska oprema mora biti postavljena do 01. novembra, te su i kod vulkanizera ovih dana velike gužve. 

Stabilizacija tržišta energenata tek iduće godine?

Nije došlo do poskupljenja montaže opreme, ali zato su cijena guma znatno veće. 

"U drugom dijelu 2021. gume su poskupile za nekih 20 odsto prema uvoznicima. Generalno, najmanje 17, a najviše 23 procenta, gdje spadaju premium brendovi, oni su najviše poskupili", napomenuo je Igor Davidović, servisni savjetnik.

Potrošačka korpa u BiH preko 2.000 KM, ko će je moći priuštiti?

Prema nekim procjenama, uzrok ovih poskupljenja leži u nestašici sirovina, ali i smanjenju proizvodnih kapaciteta u našim fabrikama. Pored toga, aktuelne cijene nisu one konačne jer su proizvođači najavili nove, od početka idućeg mjeseca.

Prognoze su da je pred ionako krhkom privredom RS, veliki udar koji će prvo osjetiti prevoznici, a ubrzo za njima i građani, zato što su osim goriva poskupile i osnovne životne namirnice.

Neizvjesno je precizirati do kada će se nastaviti sa ovakvim trendovima, a MMF (međunarodni monetarni fond) očekuje stabilizaciju svjetskog tržišta energenata tek početkom iduće godine.


Tagovi

Poskupljenje goriva Cijena guma Tržište energenata Svjetsko tržište Nestašica sirovina Gorivo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.