Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 02.06.2023. 12:00

TotY 2024: U novoj utrci za prestižnog Oskara industrije 13 traktora

U četiri kategorije Tractor of the Year 2024 izbora svoje je kandidate nominiralo devet proizvođača traktora

Foto: Fendt
  • 103
  • 9
  • 0

Na upravo završenom prvom ovogodišnjem okupljanju članova žirija za izbor traktora godine pod simboličnim nazivom "Let the Challenge Begin" (eng. Neka izazov počne) svoje je kandidate nominiralo devet proizvođača, među kojima indijski brend Solis u TotY takmičenju učestvuje po prvi put. 

Otvaranje novog kruga izbora i predstavljanje kandidata organizirano je upravo u u Indiji, sjedištu proizvođača guma BKT, sponzora Toty, čime je ovo renomirano takmičenje napravilo iskorak van evropskih granica.

Ko je nominirao kandidate?

U kategoriji ratarskih traktora za prestižni naslov "Tractor of the Year" bore se: Claas Xerion; Fendt; Massey Ferguson i Valtra. 

Najbolji višenamjenski traktor u kategoriji "Best Utility" bit će biran između modela: Claas Axos 240; McCormick X5.120 P3-Drive i Solis S90 Stage V.

I ove je godine najviše kandidatat za  titulu najboljeg voćarsko-vinogradarsko-brdskog traktora. U kategoriji "Best of Specializeded" takmiče  se: Antonio Carraro Tony 11700 V; Fendt; Farmtrac 25 GHST; Landini REX 4-120 GT RoboShiftDynamic; Reform Metrac H70 i Solis HST 26 HyperWeel.

Svi nominirani ući će u izbor za "Sustainable TotY" nagradu.

Claas, Fendt, Massey Ferguson i Valtra su u ovogodišnje takmičenje nominirali svoje najnovije adute, čija imena, zasada prema želji proizvođača, moraju ostati tajna, no pratite nas u narednim mjesecima u kojima ćemo otkriti koji su njihovi favoriti. 

Novost - serija podcasta

Ovom je prigodom Fabio Zammaretti, predsjedavajući TotY izbora, podsjetio na pravila i kategorije izbora te govorio o razvoju Toty projekta. Kao posebnu novost izdvojio je pokretanje serije podcasta – razgovora s članovima TotY žirija o aktualnostima u traktorskoj industriji i razvoju poljoprivredne proizvodnje, čije se nove epizode mogu vidjeti svakog petka na TotY platformi odnosno društvenim medijima kao i Spotify-u.

Fabio Zammaretti, predsjedavajući TotY izbora

"Neka izazov počne nije samo početna točka samog izbora, već ujedno i savršena platforma za umrežavanje koja osigurava mogućnost za razmjenu ideja proizvođača traktora i predstvanika medija te istraživanje potencijala međusobne saradnje", istaknuo je Zammareti i dodao kako TotY slavi izvrsnosnosti, inovacije i tehnologije u poljoprivrednoj industriji. "Ponosni smo što smo dio toga", rekao je Zammareti. 

Arvind Poddar, vlasnik i predsjednik uprave BKT-a, je pozdravljajući članove žirija i predstvanike industrije, zaželio srdačnu dobrodošlicu i izrazio posebnu čast i zahvaljnost na prilici da budu domaćini ovog prestižnog okupljanja u Indiji i pokažu veliki potencijal ove zemlje kao i njenu bogatu poljoprivrednu baštinu ovoj međunarodnoj publici. Tim više jer ove godine Indija predsjeda G20 forumom pod nazivom "Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

"To su vrijednosti bliske našem srcu. Poljoprivreda nije samo proizvodnja. Poljoprivreda ima zadatak čuvati naš planet i njegovu populaciju, simbolizirajući našu odgovornost za prosperitetom i održivom budućnosti. BKT je svjestan svoje uloge kao partnera. Posvećeni smo napretku poljoprivrednog sektora i inovacijama. Upravo je nagrada Tractor of the Year simbol izvsnosti u traktorskoj industriji i čast nam je biti povezani s ovim uvaženim događajem", rekao je Arvind Poddar. 

Internacionalizacija i rast Toty-ja

Njegov sin Rajiv Poddar, izvršni direktor ove porodične kompanije koju su predstvanici industrije i Toty žiri imali prigodu posjetiti u februaru ove godine, izrazio je uzbuđenje svjedočiti širenju TotY-a izvan evropskih granica i čast da ga dijele s nama, odajući priznanje cijeloj TotY organizaciji, posebno profesionalnim novinarima specijaliziranih medija iz 25 zemalja, među kojima i je i Agroklub. Zahvalio je i na časti na mogućnosti zajedničkog rasta u nadolazećim godinama. 

"Mi u BKT-u podupiremo globalnu poljoprivrednu industriju i promoviramo održivu praksu i inovacije. Vjerujemo da saradnjom i razmjenom dostignuća možemo ostvariti progres i razvoj naše industrije i osigurati svjetliju budućnost poljoprivrednicima širom svijeta. Uzbuđeni smo svjedočiti internacionalizaciji i rastu Toty-ja, a time budućnosti poljoprivrede kroz najnovije inovacije – ključ napretka", istaknuo je izrazivši ponos što podupiru TotY. 

Posjetili smo BKT u Indiji, kako su postali globalni igrač u proizvodnji guma?

"Ovo je partnerstvo naš doprinos poljoprivrednom sektoru. Za BKT je sudjelvanje u TotY projektu investiranje u budućnost poljoprivrede", zaključio je Rajiv Poddar zaželjevši svim natjecateljima uspješnu TotY sezonu, a žiriju najbolje želje za obnašanjem ovog izazovnog i nimlao jednostavnog  zadatka izbora najboljeg među najboljima.

Rajiv Poddar, izvršni direktor BKT-a

Slijedi testiranje traktora

U donošenju odluke najvažniji je dio svakako testiranje traktora u radu do kraja oktobra, nakon čega će se bodovanjem odlučiti pobjednici po kategorijama.  

Koji će traktor osvojiti laskavu titulu najboljeg traktora za godinu 2024, saznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrada u 12 sati 12. novembra ove godine, na dan otvaranja najvećeg svjetskog sajma poljopriredne mehanizacije Agritechnica u Hanoveru, kada će biti najavljena i nova kategorija nagrade. 

Pobjednici ovogodišnjeg kruga izbora na tronu će nasljediti aktualne nositelje titule - Fendt 728 vario DP (Tractor of the Year 2023), McCormick X6.414 P6-Drive (Best Utility), New Holland T4.120F (Best of specialized) specijalni i JCB Fastrack 4220 iCon (Sustainable Toty). 


Tagovi

Traktor godine Tractor of the Year TotY BKT Indija Izbor Kategorije Rajiv Poddar Fabio Zammaretti Arvind Poddar


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete