Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 14.11.2022. 18:00
  • Bologna, Italija

Fabio Zammaretti za Agroklub: Prije 20 godina je bilo lakše izabrati traktor godine

Prvi čovjek nagrade Traktor godine otkrio je više detalja o procesu ocjenjivanja i metodologiji koju koriste agro novinari pri odluci o najboljim traktorima u TotY izboru

Foto: Vedran Stapić
  • 91
  • 61
  • 0

Proglašenje pobjednika izbora za traktor godine TotY - Tractor of the Year 2023. bio je povod za razgovor s prvim čovjekom ocjenjivanja koji je rezultate proglasio u sklopu Međunarodnog sajma poljoprivredne mehanizacije EIMA International.

Fabio Zammaretti je ekskluzivno za Agroklub otkrio više detalja o procesu ocjenjivanja i metodologiji. 

Kako komentirate ovogodišnje rezultate prestižne titule za traktor godine 2023.?

Kada podvlačimo crtu nakon objave rezultata i proglašenja najboljih, volimo reći da je to posljednji korak dugog putovanja koje započinje svake godine već u februaru. Tada pozivamo proizvođače traktora na TotY izazov. Prvo im dajemo priliku da predstave svoje traktore žiriju. Svi imaju jednako vremena, 20 minuta da prezentiraju svoj stroj najbolje što mogu, s fokusom na informacije i tehnološke parametre koje će biti potrebne komisiji za donošenje odluke.

U septembru žiri testira i ispituje traktore koji se takmiče, a sami rezultati dolaze nakon vrlo ozbiljnog i teškog posla vrednovanja.

Rezultati su ove godine vrlo zanimljivi jer smo imali iznimnu kvalitetu strojeva u takmičenju za nagradu TotY 2023, započevši od najboljeg specijaliziranog. U toj smo kategoriji imali čak osam novih traktora, vrlo visokog nivoa, a za najbolji je izabran New Holland T4.120F za kojeg možemo reći da je vrlo specifičan. 

On je zadržao veličinu uz niži dizajn poklopca motora, a ističe se i novi koncept kabine koji na četiri stupa pruža preglednost od 320 stepeni. Potpuno ravna vrata ga čine također specijaliziranim. Predstavlja novu tehnologiju u preciznoj poljoprivredi jer ima sve što jednom modernom traktoru treba. Također, posebna pažnja se stavlja i na održivost što je važno u vrijeme kada je potrebno biti vrlo oprezan pri uzgoju, odnosno tretiranju biljaka. 

Novinari - stručnjaci za poljomehanizaciju

Kada je riječ o žiriju, njega čine agro novinari. Kakvog su oni profila, što moraju imati da bi mogli donijeti sud o TotY nagradi? 

Da, žiri je grupa novinara koja je s radom započela 1998. godine. Tražimo da budu novinari iz specijaliziranih medija, moraju biti stručnjaci za poljoprivrednu mehanizaciju. 

Žiri ima težak posao, ističe Zammaretti

Imate li kakve smjernice na koje se moraju fokusirati, poseban pristup? 

Smjernice koje koristimo su TotY pravila i pojmovi "traktori u konkurenciji" te "kriterij vrednovanja". Prvo pravilo kod traktora koji su u konkurenciji za nagradu je to da oni moraju biti dostupni na tržištu u godini za koju ga biramo. Dakle, onaj kojega smo birali u ovom izdanju TotY izbora mora biti na raspolaganju klijentima do prosinca 2023. godine. 

Fendt 728 vario DP je pobjednik izbora za traktor godine - TotY 2023

Kriteriji vrednovanja su uvijek isti i tiču se tehničkih smjernica. Za svaku kategoriju imamo određene parametre koji su napravljeni po njenoj mjeri. Za svaku od njih žiri daje bodove.

Očekuju nas nove kategorije? 

Uveli ste i posebnu kategoriju, Sustainable TotY (održivi traktor, op.ur.). Kada pričamo o budućnosti, šta je sljedeće? Možemo li očekivati autonomni TotY, hibrid TotY, electric TotY ili nešto drugo? 

Da, to je zanimljivo pitanje. Zapravo, hibridni ili električni traktori bit će u sklopu ove 'održive' kategorije.

S velikom pažnjom pratimo šta se događa s autonomnim, traktorima robotima, koji su noviteti, kako rade na poljima. Već neko vrijeme posmatramo šta se događa u tom segmentu. 

Možete li uporediti prošlost i sadašnjost? Je li bilo lakše odabrati pobjednika prije 20 godina ili sada? I osjećate li pritisak proizvođača kada morate izabrati najboljeg? 

Prije dvadeset godina je bilo lakše jer nismo imali četiri nego jednu kategoriju - bio je samo Traktor godine. Vremenom smo shvatili da nam je potrebno kreirati nove, koje će bolje predstaviti strojeve na tržištu. Prvo smo ih podijelili na dvije nagrade, TotY i nagrada za najbolji specijalizirani. No, u toj kategoriji imate traktore velikog raspona snage pa smo dodali i Best Utiliy, odnosno najbolji višenamjenski traktor. Time smo dobili treću, da bi na koncu uveli i 'održivi traktor godine'.

Da, pritisak postoji, ali je on pozitivan. Jer proizvođači žele sudjelovati na ovom takmičenju, svako od njih se želi prikazati u najboljem svjetlu. Na kraju mi je drago zaključiti da je sistem glasanja takav da krajnji rezultat zaista predstavlja priznanje za najnapredniju tehnologiju proizvodnje traktora. 


Tagovi

Fabio Zammaretti Toty 2023 Traktor godine Tractor of the Year EIMA


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete