Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 15.09.2019. 16:00

Tko je (novi) prvi čovjek EU poljoprivrede Janusz Wojciechowski?

Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za povjerenika za poljoprivredu je nominirala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Foto: Europski parlament/europarl.europa.eu
  • 45
  • 5
  • 0

Nakon Phila Hogana, prvim čovjekom EU poljoprivrede trebao bi postati Poljak Janusz Wojciechowski. Dugogodišnjeg člana Evropskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Evropskog Revizorskog suda, za povjerenika je nominirala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Podsjećamo, predsjednica Ursula von der Leyen predstavila je svoj novi tim, u kojemu će dosadašnji prvi ministar poljoprivrede EU, Irac Phil Hogan, preuzeti međunarodnu trgovinu.

"Ovaj će tim oblikovati evropski put: poduzet ćemo hrabre korake protiv klimatskih promjena, izgraditi naše partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definirati odnose sa samopouzdanijom Kinom i biti pouzdan susjed Africi. Ovaj tim će se morati založiti za naše vrijednosti i standarde svjetske klase. Želim da se Komisija vodi odlučnu politiku koja je jasno usredotočena na pitanja i pruža odgovore. Želim da bude uravnotežena, okretna i moderna.

Bivši ministar poljoprivrede EU Phil Hogan u novom sazivu dobiva drugu zadaću

Ovaj tim sada mora steći povjerenje Parlamenta. Moja komisija bit će geopolitička komisija posvećena održivim politikama. I želim da Evropska unija bude čuvar multilateralizma. Jer znamo da smo jači radeći zajedno ono što ne možemo sami", rekla je von der Leyen. 

Inače, Janusz Wojciechowski bivši je čelnik poljske seljačke stranke. Novi sastav Europske komisije trebao bi početi s radom 1. novembra s tim da nominirani postaju povjerenici tek kada ih potvrdi Evropski parlament. 


Izvori

AgPress


Tagovi

Janusz Wojciechowski Evropska komisija Povjerenik za poljoprivredu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete