Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 11.09.2019. 09:30

Bivši ministar poljoprivrede EU Phil Hogan u novom sazivu dobiva drugu zadaću

Irca Phila Hogana na mjestu povjerenika za poljoprivredu trebao bi naslijediti Poljak Janusz Wojciechowski, bivši čelnik poljske seljačke stranke, trenutno član Evropskog revizorskog suda. 

Foto: Evropski parlament/europarl.europa.eu
  • 69
  • 5
  • 0

Bivši ministar poljoprivrede Evropske unije u novom će sazivu Evropske komisije imati drugu zadaću. Naime, Phila Hogana, dosadašnjeg povjerenika za poljoprivredu EU, nova predsjednica EK Ursula von der Leyen nominirala je za mjesto povjerenika za međunarodnu trgovinu. 

"Zadovoljan sam nominacijom. Ovo je nesumnjivo jedan od najvažnijih gospodarskih portfelja, a imenovanje dolazi u vrlo važnom trenutku za Evropsku uniju. Međunarodna trgovina predstavlja životnu liniju gospodarstva EU-a, a njen ekonomski značaj ilustrira činjenica da svaki sedmi posao u EU izvozi robu i usluge. Trgovina je politički prioritet Evropske komisije i onaj s kojim sam bio usko uključen tijekom svog mandata povjerenika EU za poljoprivredu: Hrana i poljoprivreda.

Kao rezultat naše pozitivne trgovinske agende, EU je postala najveći izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svijetu, s izvozom u iznosu od 138 milijardi eura prošle godine, podržavajući milione radnih mjesta. Veselim se pokretanju ovog uzbudljivog i izazovnog portfelja i pružanju podrške izabranoj predsjednici von der Leyen u njezinoj potrazi za "jakom, otvorenom i pravednom trgovinskom agendom" kojom se može ojačati uloga Evrope kao globalnog lidera", objavio je Phil Hogan na svom profilu.

Irca Phila Hogana na mjestu povjerenika za poljoprivredu trebao bi naslijediti Poljak Janusz Wojciechowski, bivši čelnik poljske seljačke stranke, trenutno član Evropskog revizorskog suda. Novi sastav Evropske komisije trebao bi početi s radom 1. novembra s tim da nominirani postaju povjerenici tek kada ih potvrdi Evropski parlament. 


Tagovi

Evropska komisija Phil Hogan Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.