Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksplatacija šume
  • 31.05.2023. 16:30
  • Teslić

Teslićki načelnik o poplavama: Zna se tačno ko su krivci, preko glave mi je iste priče

U vodotocima odlažu balvane i granje, pa kada krene pljusak u roku 10 minuta dolazio do plavljenja poljoprivrednih zemljišta, kuća, puteva, mostova...

Foto: Općina Teslić
  • 169
  • 35
  • 0

Nakon jučerašnjih padavina, bujične vode su pričinile veliku štetu u teslićkim naseljima Jasenova, Brezni, Gomjenica i Slatina, te Vlajićima gdje je poplavljeno oko 40 domaćinstava, a nivo vode u objektima dostizao i do metar visine, konstatovano je na sjednici općinskog Štaba za vanredne situacije u Tesliću. Formirana je komisija koja će izvršiti popis i procjenu šteta. 

Najkritičnije je bilo u Vlajićima gdje je jedno domaćinstvo potpuno uništeno, a porodica sa bebom privremeno izmještana u stan za takve situacije. Kako je naveo pćinski načelnik Milan Miličević, sinoć je mehanizacija bila aktivna, a i danas se nastavljaju radovi.

Višedecenijski problem

Nakon što bude utvrđena šteta, najavio je da će se obratiti nadležnim institucijama, Vladi Republike Srpske koja ima obavezu i odgovornost da se u ovakvim situacijama građanima nađe na usluzi, ali i međunarodnim fondovima u cilju što lakšeg prevazilaženja nastale situacije i pružanja pomoći ljudima i samoj općini.

Poznati uzroci nemilih scena

"Mehanizacija je odmah sinoć poslana na teren u pravcu najkritičnijih tačaka - prema Blatnici, preko Slatine; prema Brezni, Vlajićima i Jasenovoj i tu je putna komunikacija uspostavljena tako da su putevi prohodni. Mehanizacija će danas nastaviti sa čišćenjem mostova, kanala, propusta, dvorišta i kuća a na terenu je i vatrogasna jedinica koja će biti angažovana na pomoći građanima u čije objekte je ušla voda", rekao je Miličević. 

Naglasio je i da je u pitanju višedecenijski problem uslijed nepoštovanja zakonskih odredbi i šumskog reda tokom eksplatacije šuma, jer se vodotocima odlažu balvani i granje, pa kada krene pljusak voda to sve pokrene i napravi se čep od drvnih sortimenata i otpada.

"Uzroci ovih nemilih scena koje smo imali priliku gledati sinoć, ali i u nekim ranijim periodima, su vrlo dobro poznati i meni je zaista preko glave da svaki put pričamo jednu te istu priču i da uporno, oni koji eksploatišu šumu već godinama rade na isti način. Višedecenijska eksploatacija šume u RS vrši se na takav način da se uopšte ne poštuju pravila koja propisuju gdje se odlažu trupci, a gdje tzv. drvni otpad", istakao je i dodao da su građani očevici toga.

Plavljenje u roku 10 minuta

Noseći drvne sortimente i sav taj šumski otpad, bujične vode stvaraju čepove i brane koje se formiraju pri naletu na mostove i propuste. Nakon što pod pritiskom čepovi popuste, u roku od desetak minuta dolazio do plavljenja poljoprivrednih zemljišta, kuća, puteva, mostova i sve to se događa, kako je rekao, samo iz jednog raloga - zbog nepoštovanja pravila koja su zakonom veoma jasno propisana.

Stradali zasadi jagoda u Čeliću, poplavilo još nekoliko općina

Najavio je da će ponovo održati sastanak sa rukovodstvom teslićkog Šumskog gazdinstva koje dodjeljuje poslove eksplatacije šume izvođačima, istakavši da se tačno zna ko su oni i na kojim lokacijama su radili, kako bi se i sankcionisali.


Fotoprilog


Tagovi

Poplave Teslić Eksploatacija šuma Poljoprivredno zemljište Milan Miličević Sječa šuma


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.