Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivotvoreni pesticidi
  • 24.12.2021. 07:30

Sve je više krivotvorenih pesticida - šverceri ga prevoze kao deterdžent

Povećao se i broj slučajeva da firme pod izgovorom skupljanja upotrijebljene ambalaže od poljoprivrednika rade za švercerske kanale i na taj način im osiguravaju originalnu ambalažu sa etiketama.

Foto: Depositphoto/macor
  • 93
  • 68
  • 0

Rastući problem na svjetskom nivou je promet i proizvodnja krivotvorenih pesticida. Kada bi tu količinu sveli na samo jednu kompaniju, ona bi bila četvrta ili peta svjetska velesila koja se bavi proizvodnjom i prometom sredstava za zaštitu bilja.

Brojni su primjeri iz prakse koji govore o štetama u poljoprivredi koju uzrokuju ova neispitana sredstva te predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi, uzgajane usjeve i životnu sredinu.

Stoga je još 2004. godine osnovan komitet proizvođača sredstava za zaštitu bilja (PPP) Asocijacije evropskih preduzeća (AEB), a koji objedinjuje šest vodećih međunarodnih kompanija - ADAMA, BASF, BAYER, Corteva Agriscience, FMC, Syngenta. Njegov je prioritet, kako javlja Agroxxi, kvalitet proizvoda koji omogućava održavanje visokog nivoa reputacije dugi niz godina.

No, taj se kvalitet ne može održati na tržištu uz velike količine krivotvorenih pesticida. Zbog toga je formirana specijalizovana Radna grupa koja aktivno sarađuje s Međunarodnim udruženjem za borbu protiv krivotvorina.

Prevoze ih kao deterdžent

Rusija ima posebne probleme s ovakvim sredstvima na svom tržištu, a zbog velike potražnje za njima. Ondje su ljetos stupila na snagu nova pravila za uvoz pesticida i agrohemikalija prema kojima je on dozvoljen samo preko specijalizovanih kontrolnih punktova na državnoj granici Ruske Federacije na kojima se vrši stroga kontrola.

No, šverceri su se izvještili pa falsifikate prevoze kao deterdžente ili drugu sličnu robu koja ne spada pod inspekcijski nadzor. Odvojeno isporučuju komponente ambalaže i krivotvorenog proizvoda. Pa se tako u različitim pošiljkama i kontejnerima šalju etikete, ambalaža i sama krivotvorina. Punjenje i lijepljenje etiketa se obavlja poslije prolaska carinske kontrole u tajnim radionicama koje su slične onima za punjenje krivotvorenog pića.

Ustaljene švercerske rute

Već postoje dobro uspostavljene rute za isporuku iz jugoistočne Azije u zemlje Evropske unije, a koje zaobilaze carinske, regulatorne i nadzorne agencije i agencije za provođenje zakona. Čak se 85-90 posto svih krivotvorenih pesticida uvozi iz Kine i Indije.

Povećao se i broj slučajeva da firme pod izgovorom skupljanja upotrijebljene ambalaže od poljoprivrednika rade za švercerske kanale i na taj način im osiguravaju originalnu ambalažu sa etiketama.

Trgovina falsifikatima danas postaje nova globalna prijetnja. Prema podacima OSCE-a za posljednjih 5 godina, udio krivotvorena na svjetskom tržištu ovih sredstava iznosi 25 posto.

Europol je imao pilot projekat za borbu protiv ilegalne trgovine pesticidima pod nazivom Silver Axe, a njegov uspjeh je omogućio nastavak aktivnosti. Operacija je postala godišnja i sve veći broj zemalja postaju učesnice.

Europol: Zaplijenjeni ilegalni pesticidi u vrijednosti 80 milijuna eura

Kao rezultat operacije u 2021. godini, prepoznato je da Azija ostaje glavna regija iz koje se isporučuju krivotvorena sredstva za zaštitu bilja, ali i da se povećala prodaja krivotvorina putem interneta.

U okviru svih operacija Europola od 2015. do 2021. godine identifikovano je 3.700 tona krivotvorenih i lažnih pesticida, nakon čega su uslijedila hapšenja, zapljene pošiljki i registracije prekršaja.


Tagovi

Rusija Pesticidi Europol Krivotvoreni pesticidi Falsifikat Fejk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.