Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalni pesticidi
  • 09.06.2020. 15:15

Europol: Zaplijenjeno gotovo 1.350 tona ilegalnih pesticida

Rekordan broj od tačno 1.346 tona ilegalnih pesticida uklonjen je sa tržišta operacijom Silver Ax V koja je sprovedena ove godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 96
  • 14
  • 0

Europol je sproveo svoju petu operaciju nazvanu Silver Axe V (Srebrna sjekira V) u kojoj je zaplijenio dvostruko više ilegalnih hemijskih proizvoda u odnosu na prošlu godinu, a operacija se sprovodila od 13. januara do 25. aprila ove godine u 32 zemlje, stoji u priopćenju na njihovoj stranici. 

Pesticidi vrijedni do 94 miliona eura

Zloupotreba ilegalnih pesticidima kreće se od trgovine krivotvorenim ili pogrešno označenim proizvodima do ilegalnog uvoza zabranjenih materija, kao što je hlorpirifos, na kojeg se operacija najviše i fokusirala. 

Inspekcije su tako vršile kontrolu na kopnenim i morskim granicama, na unutarnjem tržištu kao i u isporuci robe na više od 3.000 tona pesticida. Ukupno je pokrenuto 260 istraga, uhapšene su dvije osobe i zaplijenjeno je 1.345 tona ovih ilegalnih hemijskih supstanci čija je procijenjena vrijednost 94 miliona eura. 

Povećana prodaja glifosata za 10% unatoč mogućoj zabrani

Italijanske vlasti zaplijenile su 16,9 tona krivotvorenih pesticida u vrijednosti od 300.000 eura, pronađenih u skladištu u jednoj italijanskoj provinciji, a trenutno još traje osam istraga u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Švicarskoj. 

Kako tvrde iz Europola, količina koja je zaplijenjena dovoljna je za prskanje 207.000 hektara, odnosno više od čitavog poljoprivrednog zemljišta Njemačke, 75% Francuske ili više od 150% u Rumuniji. 

U pet godina zaplijenjeno gotovo 2.600 tona

Europska studija procjenjuje da je između 10% i 14% pesticida na europskom tržištu pogođeno ilegalnim trgovanjem te da kriminalci zarađuju do 70 eura za svaki kilogram. 

Da bi se učinkovitije reagovalo na ovu prijetnju, nakon prve operacije 2015. godine, razvijen je europski koordinirani pristup, a ukupno je zaplijenjeno tačno 2.568 tona. Ova važna međunarodna saradnja i zajednički napori javnog i privatnog sektora bili su presudni za uspjeh operativnih aktivnosti, poručuje Europol u svom prioopćenju te dodaju kako su podržali cjelokupnu operaciju, omogućili razmjenu informacija i ponudili operativnu i stratešku analitičku podršku.

Europol zaplijenio 360 tona ilegalnih ili krivotvorenih pesticida, dio otkriven i u Hrvatskoj i Srbiji!

"Rekordan broj pronađenih pesticida jasno pokazuje učinkovitost u međunarodnoj saradnji. Operacije se sprovode u sve više zemalja, uključena su brojna tijela Europske unije kao i predstavnici privatnog sektora. Naš savez u borbi protiv ilegalne poljoprivrede presudan je u zaštiti životinja, prirode, očuvanju bioraznolikosti kao i samih ljudi“, rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Iako su pesticidi jedni od najregulisanijih proizvoda na tržištu, ilegalni mogu predstavljati ogromnu prijetnju cijelom ekosistemu. 


Tagovi

Europol Pesticidi Ilegalno Silver Axe V Zloupotreba Kriminal


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.