• Zabrana pesticida
  • 18.12.2019. 15:00

EU zabranjuje primjenu pesticida s dvije sporne aktivne tvari?

Predstavnici država članica su na Odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu glasali za zabranu klorpirifos i klorpirifos-metila na tržištu EU.

Foto: Pixabax/di TH G
  • 93
  • 8
  • 0

Predstavnici država članica na Odboru EU za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu (SCOPAFF) glasali su za zabranu pesticida na tržištu Evropske unije koji sadrže dvije aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. Konačno donošenje odluke se očekuje u januaru 2020. 

Naime, temeljem zaključaka Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) prema kojima su aktivne tvari možda povezane s genskim i neuro oštećenjima kod nerođene djece te ne zadovoljavaju sigurnosne kriterije za zdravlje ljudi, Evropska je komisija predstavila nacrt propisa kojim predlaže zabranu spornih klorpirifosa i klorpirifos-metila. Riječ je, objašnjavaju, o dva insekticida koja pripadaju u kategoriju pesticida poznatih kao organofosfati, a čija je primjena široko rasprostranjena u državama članicama EU. 

Glasnogovornik Komisije rekao je za Euractiv da je za zabranu glasala većina, što znači da nakon formalnog usvajanja propisa države članice moraju povući sva dozvoljena sredstva za zaštitu bilja koja sadrže te dvije aktivne tvari. Za to će dobiti dodatan rok u trajanju od najviše 3 mjeseca, nakon čega se sredstva koja sadrže te aktivne tvari više neće stavljati u promet niti primjenjivati u EU.

Genon Jensen, izvršni direktor Saveza za zdravlje i okoliš (HEAL), rekao je da je zabrana pobjeda za zdrav razvoj današnje djece i budućih generacija te da je potrebno smanjiti ovisnost Evrope o pesticidima.

S druge strane, József Máté, predstavnik tvrtke Corteva naglasio je da su razočarani odlukom kojom se poljoprivrednim proizvođačima na području EU uskraćuje pristup još jednom ključnom alatu kojim štite svoje usjeve.

"Zaključci EFSA-e se k tome ne slažu sa zaključcima vodećih zakonodavnih tijela poput američke Agencije za zaštitu okoliša (US-EPA), australske Agencije za pesticide i veterinarsku medicinu (APVMA) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", rekao je Máté.


Izvori

EurActiv


Tagovi

Zabrana Pesticidi Organofosfati Zabrana pesticida


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.