Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska nepogoda
  • 11.07.2021. 14:15

Suša uništila ovogodišnje usjeve - znatno smanjila prinose, ali i kvalitet!

Na pojedinim zemljištima koja su lošijeg mehaničkog ali i hemijskog sastava, duži sušni period nepovratno je uništio gajene biljke. 

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 97
  • 14
  • 0

Visoke temperature, praćene sušnim periodom, već neko vrijeme zadaju probleme poljoprivrednicima, a kao posljedicu toga mnogi očekuju smanjene prinose, kao i kvalitet uzgojenih usjeva.  

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da se aktuelne prilike mogu okarkaterisati kao vremenska nepogoda

"Sušni period traje već skoro tri sedmice. Tropske temperature su opasnije nego nedostatak vlage, što je posebno izraženo sada, u fazama cvjetanja biljaka i formiranja mahuna kada je riječ o soji ili su u fazi cvjetanja i oprašivanja kada je u pitanju kukuruz", objašnjava za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza. 

Na plodovima voća već su vidljive ožegotine !

Prema njegovim riječima, stanje na terenu ukazuje da će ove sezone biti podbačaja u prinosima, a mnogi željno iščekuju kišu kao spas u ovom trenutku. 

Na pojedinim zemljištima koja su lošijeg mehaničkog ali i hemijskog sastava, duži sušni period nepovratno je uništio gajene biljke. 

Kako kaže Marinković, situacija je kritična kada je riječ o ratarskoj proizvodnji, mada ni voćari ni povrtlari nisu pošteđeni negativnog uticaja ovakvog vremena. 

I pored toga što se povrće većinom navodnjava, sa ovako visokim temperaturama i uz određenu količinu vode, samo dolazi do takozvanog "kuvanja", a što naglašava potrebu za hemijskim tretiranjem zasada i na taj način jedino poskupljuje proizvodnju, a daje manje prinose. 

"Proizvođači voća takođe su u sličnoj situaciji. Na plodovima su vidljive ožegotine pa se nastoji zaštititi ih protivgradnom zaštitom i mrežama ne bi li se nekako smanjio uticaj prejakog sunčevog dejstva", napominje predsjednik Saveza.

Da će ovogodišnji rod voća biti značajno smanjen upravo zbog dužeg sušnog perioda, potvrđuje i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

"Voćari su već pretrpjeli štete od mraza na proljeće tako da će im suša nanijeti ogromne gubitke i dodatno uticati na pad kvaliteta, ali i cjelokupan rod", smatra Dojčinović, dodajući da visoke temperature utiču da plodovi ne dobiju onu krupnoću koja je potrebna. 

Krtično za soju, kukuruz i suncokret

Da su skoro sve poljoprivredne kulture ugrožene i da su neke površine već otpisane uslijed suše koja danima traje istim intenzitetom, ističe i Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS. 

"Za sada se može reći da se pšenica izvukla i da su dobri ovogodišnji prinosi, ali budući da opet najavljuju visoke temperature, stanje kukuruza, soje, kao i suncokreta vrlo je upitno", zaključuje ovaj stručnjak.

Suša umanjila prinose žita, što će se odraziti i na veće cijene?

Kako smo nedavno pisali, kukuruzu i soji nedostaje vlage, što je očigledno na biljkama na skoro svim tipovima tla. Konkretno na kukuruzu primjetno je uvrtanje listova, što je za njega svojstveno kada trpi od nedostatka vode.


Tagovi

Visoke temperture Suša Ožegotine na voću Vremenska nepogoda Poskupljuje proizvodnju Dragoja Dojčinovič Stojan Marinković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.