Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kornišoni
  • 12.08.2021. 16:00

Suša nije uticala na kornišone, u posljednja dva mjeseca otkupljeno 1.600t

Obezbjeđen je potreban repromaterijal, prije početka proizvodnje, zatim sigurna cijena i otkup. Farmeri smatraju da bi ovaj model mogao da se primjeni i u drugim granama poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ChamilleWhite (ilustracija)
  • 126
  • 185
  • 0

Suša koja je pogodila najveći dio naše zemlje, uzrokovala je veliku štetu na poljoprivrednim kulturama, ali i isto tako i u stočarskoj proizvodnji. Iako se gubici računaju na jesen, prema riječima poljoprivrednika, do sada je već procjenjeno više od milijardu KM štete.

Ipak, nepovoljne vremenske prilike nisu se konkretnije odrazile na uzgoj krastavaca kornišona u ovoj sezoni, kako navodi RTRS.

Podsjetimo, uzgajivači nisu imali problema s otkupom kornišona kako se to dešavalo sa malinama ili jagodama. Zapamćene su samo dvije problematične sezone i to 2011. i 2017. kada se desio problem hiperprodukcije na nivou Evrope što je prozrokovalo probleme gdje pogoni u industriji prerade ove sirovine nisu mogli da "progutaju" sve nadolazeće količine od otkupljivača.

Ako se proizvođač pridržava uputa agronoma i radi sve pravovremeno, može da ostvari 70 odsto od ukupne proizvedene količine u I klasi koja je cijenovno najprofitabiljnija. Također, ni realan omjer II klase ne treba da bude zanemariv jer je i ona rentabilna iz čisto logičnog razloga, gdje se u jednom kilogramu druge klase nalazi skoro duplo manje plodova nego u prvoj, te činjenica je da, što je plod "stariji", teži je po jedinici zapremine.

Garantovana cijena, otkup i repromaterijal

Razlozi zbog kojih se sve više poljoprivrednih proizvođača odlučuje za uzgajanje baš ove vrste povrća jesu ugovorena proizvodnja i otkup po zagarantovanoj cijeni, za međunarodno tržište. 

Povrtari su za sada zadovoljni time. Poljoprivrednik Zoran Brković iz okoline Gradiške, u 2021. godini organizovao je proizvodnju kornišona na jednom dunumu. Prema dogovoru, otkupljivaču je dužan da preda 15 tona pomenute povrtnice. 

Slična situacija je i kod ostalih (njih 46) kooperanata sa područja Laktaša i Gradiške, a koji su se odlučili na ugovorenu proizvodnju. 

Za proizvođače je obezbjeđen potreban repromaterijal, prije početka proizvodnje, zatim sigurna cijena i otkup. Navedeni model mogao bi da se primjeni i na ostale oblasti poljoprivredne proizvodnje, smatraju farmeri. 

U prethodna dva mjeseca od 430 kooperanata iz 17 opština koji su uzgoj organizovali na 26 hektara, za njemačko tržište, otkupljeno je i isporučeno 1.600 tona kornišona.

Štete nakon suše i preko milijardu KM, u najavi nova poskupljenja?

Kako smo nedavno pisali, uslijed nepovoljnih vremenskih prilika prinosi su u većoj mjeri redukovani, kao i kvalitet, a što će dovesti i do povećanja cijena, kako poljoprivredno prehrambenih proizvoda tako i svega ostalog što je povezano sa njima.

Farmeri ocjenjuju da se ovakav sušni period ne pamti u posljednjih 50 godina, a zbog kojeg trpe sve gajene biljke širom zemlje. Ipak najgore su prošli kukuruz i soja. Međutim, nije samo suša zadala brige proizvođačima, nego ih je zadesio i grad. To je dodatno uništilo zasijane usjeve.


Tagovi

Uzgoj kornišona Uzgoj krastavaca Ugovorena proizvodnja Otkup Sigurna cijena Kooperanti Potreban repromaterijal Suša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

16

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 9

Katastrofu, propast ćemo! 56,3%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 31,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 6,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 6,3%

Pregled ankete

Pregled ankete