Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 22.09.2020. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Subvencionira se poboljšanje kvaliteta tla - po korisniku do 3.000 KM

U predstojećem periodu komisija će nakon obilaska stanja parcela na terenu, izvršiti ocjenjivanje i rangiranje u skladu sa postojećim Pravilnikom.

Foto: Gordana Nastić
  • 163
  • 17
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja je postala vrlo aktuelna tema u posljednje vrijeme, od poljoprivrednika koji čitav život proizvode na oranicama i farmama do onih koji prvi put u ruke uzimaju lopatu, motiku. Je li vandredno stanje izazvalo takav strah kod ljudi, da se zbog bojazni od nedostatka hrane ove jeseni vrši sjetva na svakom slobodnom kvadratu zemljišta? 

Nameće se pitanje - od postojećeg procenta raspoložive obradive zemlje, koliko se zaista obrađuje, zašto je riječ samo o malom procentu, koje su prepreke i zašto su značajne površine državnog poljoprivrednog tla zapuštene, neobrađene i vrši im se prenamjena ?

Osposobiti i neplodna zemljišta 

U cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog tla, obezbijeđene su subvencije u visini od 200 hiljada KM, a za koje se prijavilo 106 poljoprivrednika iz 25 banjalučkih lokalnih jedinica samouprave, stoji u saopštenju Centra za razvoj poljoprivrede i sela, u Banja Luci. 

Poljoprivrednicima uskoro u zakup poljoprivredno zemljište

Kako navode u ovom centru, u predstojećem periodu komisija će nakon obilaska stanja parcela na terenu, izvršiti ocjenjivanje i rangiranje u skladu sa postojećim Pravilnikom, a po uzoru na kriterije za izbor najpovoljnijih projekata u poljoprivredi, kako navode Nezavisne

Finansijska sredstva za ovaj vid potpore omogućena su na osnovu nakanda za pretvaranje poljoprivrednog tla u nepoljoprivredne namjene i shodno tome, biti će iskorištena za sufinasiranje projekta čijom realizacijom će se stvoriti uslovi za osposobljavanje i zemljišta lošijeg kvaliteta, kao i onog neplodnog za namjene u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Ove godine najviše zahtjeva za subvencije

Visina maksimalnog iznosa koji jedan proizvođač može dobiti utvrđuju se u visini od 60 odsto od vrijednosti samog projekta i ne mogu biti veća od 3 hiljade KM

U okviru Programa korištenja sredstava od naknade pretvaranja poljoprivrednog tla u nepoljoprivredne svrhe, bio je raspisan Javni poziv, u trajanju od 3. avgusta do 1. septembra. 

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela smatraju kako je ova sezona bila do sada najznačajnija, po broju prijavljenih poljoprivrednih proizvođača za subvencije koje je dodijeljivao grad u cilju razvoja poljoprivrede

U periodu od posljednje četiri godine, izdvojeno je preko četiri miliona KM iz budžeta grada, za podršku poljoprivrednicima u sektoru animalne i biljne proizvodnje, ali i za nabavku mehanizacije, te poboljšanje kvalieta tla. 


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Poljoprivredna proizvodnja Subvencije Obradiva zemlja Poboljšanje kvaliteta Stanje parcela Razvoj poljoprivrede Nabavka mehanizacije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]