Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup tla
  • 15.02.2020. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Poljoprivrednicima uskoro u zakup poljoprivredno zemljište

Zakup zemljišta mogu ostvariti registrovani poljoprivrednici, najduže na period od deset godina. Početna cijena zavisi od klase tla.

Foto: Depositphotos/ vkarafill
  • 248
  • 21
  • 0

Grad Banjaluka uskoro će ponuditi u zakup zemljište za poljoprivrednu proizvodnju na sedam lokacija, na širem području grada, u ukupnoj površini od oko 16,5 hektara.

Zemljište će biti ponuđeno putem konkursa, za šta je gradski parlament na zasjedanju u srijedu donio odluku.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, objasnio je da je grad uspio da upiše vlasništvo na ovim parcelama, a ovom odlukom se to zemljište nastoji aktivirati i ponuditi za poljoprivrednu proizvodnju, kako navodi Glas Srpske.

"Grad godinama vodi duge postupke pred Geodetskom upravom i sudovima za upis zemljišta bivših zemljoradničkih zadruga po važećim zakonskim propisima. Rezultat jednog dijela tih postupaka jeste takozvani voćnjak na Laušu, koji je omogućio da počnemo gradnju nove moderne saobraćajnice u ovom naselju. Sada imamo upisano vlasništvo na poljoprivrednom tlu i konkretnom odlukom ponudićemo u zakup sedam lokacija", rekao je Radojičić.

Gradiškim poljoprivrednicima u zakup 2.892 hektara zemljišta

U odluci o raspisivanju konkursa navedeno je da će registrovani poljoprivrednici moći da zakupe zemljište najduže na period od deset godina, uz mogućnost produženja ugovora u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnikom o uslovima i načinu davanja u zakup poljoprivrednog tla u svojini grada Banjaluka.

Maksimalna površina koja se može dati u zakup privrednom društvu iznosi do 20 hektara, preduzetniku do 10 i fizičkom licu do pet hektara.

Početna cijena zakupnine zavisi od klase zemljišta i kreće se od 50 KM za osmu klasu pa do 110 KM za prvu klasu, na godišnjem nivou.

Maksimalna površina koja se može dati u zakup privrednom društvu iznosi do 20 hektara, preduzetniku do 10 i fizičkom licu do pet hektara.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup zemljišta Igor Radojčić Maksimalna površina Cijena zakupnine Grad Banja Luka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

10


Glasova: 1

Da 10,0%

Glasova: 7

Ne 70,0%

Glasova: 2

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]