Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup poljoprivrednog zemljišta
  • 13.01.2018. 09:00

Gradiškim poljoprivrednicima u zakup 2.892 hektara zemljišta

Riječ je o državnom poljoprivrednom zemljištu, koje se nalazi na području 55 katastarskih opština. Predviđeno je da se zemljište daje u zakup za stočarsku, povrtlarsku i voćarsku proizvodnju te za uzgoj ljekovitog bilja.

  • 6.506
  • 332
  • 0

Ukoliko poljoprivrednici planiraju sadnju voćnjaka, vinograda i drugih višegodšnjih zasada, dobiće zemljište na period od 25 godina. Ako se odluče da zemljište koriste za stočarsku proizvodnju te uzgoj povrća i ljekovitog bilja, onda je rok izdavanja manji i iznosi 12 godina.

Poljoprivrednike će obradovati pravičnost koja će konačno zaživjeti prilikom raspodjele zemljišta. Tako će se izbjeći podzakup zemljišta i nadmoć tajkuna, koji su koristili na stotine hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a potom su ga ponovo izdavali i pri tome ostvarivali premije i podsticaje od strane resornog ministarstva.

Ukoliko se zemljšte planira koristiti za stočarsku proizvodnju, onda su privredna društva, preduzetnici i fizička lica limitirani na maksimalnih 60 hektara. Smajo Fajković, farmer iz Dubrava u Lijevče polju, kaže da nedovoljna površina obradivog zemljišta ograničava kapacitete farmi u Lijevče polju.

"U Dubravama, Rovinama, Liskovcu, Čikulama, Lipovači i drugim selima ima više od 30 velikih proizvođača mlijeka. Uložili smo mnogo u matična stada, objekte, mehanizaciju i postrojenja u izmuzištima. Stočarstvo je spora proizvodnja i za nas je pogubno ako nemamo dovoljno zemljišta", kaže Fajković.

I povrtlari se obradovali ponudi zemljišta

Povrtlari, bilo da su u pitanju privredna društva, preduzetnici ili fizička lica će moći dobiti maksimalnih 30 hektara zemljišta na period od 12 godina. Milan Šukalo, poljoprivrednik iz Donjih Karajzovaca kaže da se u ovom dijelu Lijevče polja tradicionalno uzgaja povrće.

"Treba nam kvalitetno zemljište gdje je moguće navodnjavanje. Ovdje se tradicionalno i sa dosta uspjeha, uz najnovije agrotehničke mjere, uzgajaju crveni luk, krompir, lubenice, pa i kupus i drugo povrće. Ukoliko dobijemo očekivane površine biće posla, a i povrća za domaće tržište i za izvoz", kaže Šukalo.

Slično razmišljaju i voćari i uzgajivači ljekovitog bilja. Voćari i vinogradari će za podizanje zasada moći zakupiti do 10 hektara zemljišta, a uzgajivači ljekovitog bilja do 15 hektara.

"Zemljište nam je prvi preduslov za novu proizvodnju. Voćarstvo i vinogradarstvo su specifične proizvodnje, sa dugim amortizacionim periodom, zato se sve, pa i najmanje greške u startu moraju anulirati. Svakako da sam zainteresovan za kvalitetno poljoprivredno zemljište" ,kaže voćar Milenko Gajić iz Romanovaca.

Odahnuli i kamiličari

Selo Liskovac nadaleko je poznato po uspješnom uzgoju kamiice. Husref Bradarić osmislio je ovaj projekat prije petnaestak godina, ali redovno se susreće sa problemom nedostatka poljoprivrednog zemljišta.

"Zemljište koje nam je potrebno ne smije biti kontaminirano pesticidima i drugim hemikalijama. Uzgoj ljekovitog bilja je veoma specifičan, uglavnom se radi na principima organske proizvodnje", kaže Bradarić, inače predsjednik Udruženja "Zdrava hrana".

Godišnja cijena zakupnine jednog hektara državnog poljoprivrednog zemljišta će zavisiti od klase zemljišta i kretaće se u rasponu od maksimalnih 120 konvertibilnih maraka za prvu, do 60 maraka za šestu, sedmu i osmu klasu zemljišta.

Takođe stočari, povrtlari, voćari, vinogradari i uzgajivači ljekovitog bilja moraju da se već bave tom proizvodnjom, da imaju vlastatita stada, zasade i mehanizaciju, te potrebne administrativne norme vezano za status.

Raspodjela zemljišta impuls domaćem agraru

Agronom Momir Cvjetković vjeruje da će nakon ove raspodjele doći do značajnog oživljavanja domaćeg agrara.

"Postalo je zabrinjavajuće da je veliki broj štala u Lijevče polju i Potkozarju prazan. U srcu Lijevče polja dosta je praznih i zaključanih kuća i imanja zaraslih u korov. Mladi ljudi nam svakodnevno odlaze. Trebala je jedna ovakva mjera, jer, na sreću, još uvijek ima dosta mladih farmera čije se ambicije vežu za proizvodnju u rodnom kraju", kaže Cvjetković.

Pored uzimanja zemljišta u zakup, koje nudi opština, lijevčanski i potkozarski poljoprivrednici su u prilici da dobiju obradivo zemljište i na kocesiju. Taj ugovor se sklapa sa resornim ministarstvom.

Očekuje se da će konkursna procedura te vrijeme neophodno za žalbe prigovore i administrativne poslove biti okončani do predstojeće proljetne sjetve.


Fotoprilog


Tagovi

Smajo Fajković Povrtlari Milan Šukalo Navodnjavanje Zemljište Voćari Liskovac Zdrava hrana Momir Cvjetković Husref Bradarić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.