• Alternativni proteini
  • 01.10.2020. 07:30

Stočnu hranu prave od larvi vojničkih muha: Hrane ih otpadom iz trgovina i tržnica

Larve svakodnevno pojedu do 30 tona zelenog otpada. Nakon što dovoljno narastu, suše ih i pretvaraju u stočnu hranu.

Foto: Twitter/Talash Huijbers
  • 93
  • 173
  • 0

Imate li kompostište, vjerovatno ste se barem jednom susreli sa crnim vojničkim muhama koje su jajašca ostavile na biljnom otpadu. Ovi insekti su indikator kako u kompostu nema dovoljno ugljičnog materijala.

U vrijeme kada se sve više govori o alternativnim proteinima kako u prehrani ljudi tako i stočnoj hrani, zanimljiva je informacija da larve crne vojničke muhe uzgajane na jednom hektaru, u jednoj godini, mogu dati više bjelančevina nego soja zasijana na 130 hektara, navodi celitron

Ovaj potencijal prepoznala je 25-godišnja djevojka Talash Huijbers iz Kenije, vlasnica farme Insectipro.

U 10 dana koliko je potrebno larvama da narastu treba ih hraniti, a to na ovoj farmi čine zelenim otpadom koji dolazi iz lokalnih trgovina, pekara, fabrika i tržnica glavnog grada Nairobija.

Insekti su budućost ljudske ishrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

"Uzimamo sav zeleni otpad i pretvaramo ga u vrijedne životinjske proteine", rekla je Huijbers za reuters.

Dnevno proizvedu do 2,5 tone larvi

Svakodnevno obrađuju 20 do 30 tona otpada te proizvedu između 2 i 2,5 tona larvi. Potom ih suše i pretvaraju u stočnu hranu. Sav preostali otpad i izmet koristi se kao đubrivo. Dio se upotrebljava na farmi, a ostatak se prodaje poljoprivrednicima iz obližnjih mjesta.

Radi se o unosnoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji, ali i načinu zbrinjavanja organskog otpada te održivoj hranidbi stoke. 

Meso brojlera hranjenih algama i larvama ukusnije od onih koji su jeli soju?

"Ono što ostane kao otpad koristi se u daljoj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno đubrenju usjeva. Dok se od larvi pravi hrana za stoku", kazao je Chrysantus Mbi Tanga, naučnik na Međunarodnom institutu za fiziologiju i ekologiju insekata sa sjedištem u Nairobiu (ICIPE), a na kojem se u posljednjih godinu i po dana školovalo 2.000 farmera za ovaj uzgoj. Većina ih se, za razliku od mlade Talash, bavi manjom proizvodnjom.

Naime, njen Insectipro, u kojeg je prije dvije godine investirano 850.000 američkih dolara najveći je proizvođač. "Prvu dobit očekujemo pred kraj godine", napomenula je Huijberis.

Žele sarađivati i sa farmaceutskim kompanijama

Tvrdi da ne mogu pratiti narudžbe i da se nadaju da će udvostručiti ili čak utrostručiti proizvodnju do kraja godine, čim nabave veću sušaru za larve.

Sada pak istražuju proizvodnju hitina, odnosno nusprodukta lutke koja nastaje u transformaciji larve u odrasli oblik insekta. Naime, ovo hemijsko jedinjenje farmaceutska industrija koristi u sprejevima za previjanje rana pa firma i u ovom pogledu može profitirati.

Uzgoj insekata je duplo profitabilniji od uzgoja goveda, svinja i peradi?

"Moje će poslovanje imati veliki uticaj na gazdinstvo jer će smanjiti cijene stočne hrane, pružiti lokalnim farmerima mogućnost proizvodnje mesa i jaja te tako pomoći u rješavanju sigurnosti hrane u Keniji ", zaključila je Huijbers.


Tagovi

Insectipro Talas Huijberis Crna vojnička muha Larve Kružna ekonomija Održivost


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da čujem, tko je ovo? ;)