Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 08.03.2022. 14:00

Stižu kritike Mađarskoj i Moldaviji zbog zabrane izvoza žitarica

Kako na ostale članice djeluje ova odluka Viktora Orbana? Zašto poljoprivrednici Moldavije kritikuju odluku Vlade?

Foto: Depositphotos/ligora
  • 237
  • 49
  • 0

Poslije mađarskog uvođenja ograničenja izvoza žitarica, stižu kritike. Pored toga, ova je zemlja uvela pravo prve kupovine domaćih žitarica do 15. maja.

Naime, vodeća njemačka poljoprivredna trgovačka grupacija BayWa AG kritikovala je Mađarsku, glavnog dobavljača stočne hrane i kukuruza za EU, zbog njene odluke da zabrani izvoz ove robe nakon skoka cijena, navodi Agrarheute

U svojoj izjavi Klaus Josef Lutz, izvršni direktor grupacije, rekao je da je odluka o zabrani izvoza neprikladna i da ne pokazuje solidarnost s ostalim članicama dok prima milijarde eura pomoći. On je osudio ovakav potez Viktora Orbana kao populistički prije izbora u aprilu.

EU mora uvoziti kukuruz i soju

Treba napomenuti da se Evropska unija može snabdjeti pšenicom iz vlastite proizvodnje, ali kukuruz i soju mora uvoziti.

Rusija i Ukrajina čine oko 29 posto globalnog izvoza pšenice i 19 posto kukuruza. Reuters je naveo da su od početka sukoba isporuke iz Ukrajine obustavljene, a one iz Rusije su sve manje. Kao posljedice takvog stanja cijene pšenice su povećane za 40 posto. Veliki dio zemalja gomila zalihe.

Rusija i Ukrajina čine oko 29 posto globalnog izvoza pšenice (Foto: Depositphoto/vladvitek)

Rumunija ima dovoljno zaliha žita i hrane pa trenutno ne razmišlja o ograničavanju izvoza pšenice, izjavio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede, Adrian Chesnoiu. Susjedna im Bugarska povećava svoje rezerve te žitarice i ostale robe, dok proizvođači strahuju od zabrane izvoza.

I Moldavija zaustavlja izvoz

Zbog opšteg stanja i Vlada Moldavije uvela je zabranu izvoza pšenice, kukuruza i šećera od 1. marta. "Naša analiza pokazuje da smo blizu granice prehrambene sigurnosti", za APK inform je izjavila premijerka te zemlje, Natalija Gavrilica

Odluka će ostati na snazi tokom vanrednog stanja od 60 dana koje je u toj zemlji uvedeno 24. februara, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu. 

Neslaganje s odlukom Vlade da se uvede zabrana izvoza kukuruza je izrazilo moldavsko udruženje Forța Fermierilor jer ga smatraju nepovoljnom za poljoprivrednike. Infotag je saopštio da su poljoprivrednici uputili pismo Vladi u kojem ističu da je odluka donijeta iznenada i bez konsultacija s proizvođačima. Naveli su da ne razumiju ovu odluku, jer su imali rekordnu žetvu od 2,6 miliona tona. U tu količinu nisu uračunati prinosi na farmama manjim od 10 ha. Imaju i tri miliona tona zaliha kukuruza, uključujući i prošlogodišnje.

Poljoprivrednici su sigurni da nema potrebe za zabranom izvoza i da nema prijetnje prehrambenoj sigurnosti Moldavije. Pozvali su Vladu da ukinu ovu restrikciju ili da se uvede izvozna kvota od 250 hiljada tona za mart.


Tagovi

Mađarska BayWa Zabrana izvoza Cijene žitarica Moldavija Izvoz kukuruza Viktor Orban Natalija Gavrilica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete