Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 03.02.2023. 07:30

Šta se sadi i sije u februaru?

Ovo je mjesec kada sadimo voćne sadnice, sijemo rasad povrća i obavljamo prvu sjetvu na otvorenom. Koje predradnje treba obaviti?

Foto: Depositphotos/Yunava1
  • 3.067
  • 212
  • 0

U februaru će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima.

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje krtola krompira. Polako se pripremamo za sjetvu povrća i drugog bilja.

Sadnja sadnica voća i grmlja

Ako ste propustili jesen, sada je pravo vrijeme za sadnju njihovih sadnica prije nego što biljni sokovi krenu da cirkulišu i pupoljci se aktiviraju. Termin radova će se razlikovati u zavisnosti od vremena gdje živite, ali najvažnije je da zemlja nije smrznuta.

Prednosti i mane proljetne sadnje voćaka

Prije nego što se odlučite za sadnju,  odaberite mjesto sa najmanje 6 h sunca. Sadna rupa treba da bude dovoljno velika da bez problema raširite korijenje sadnice koje ste prethodno prikratili i uklonili sve polomljeno, oštećeno i osušeno. Kada se radi o sadnicama s golim korijenom, potrebno je napraviti smjesu od zemlje, balege i vode u odnosu 1:1:1 i potopiti kako bi ga aktivirali.

Proljetna sadnja voćki: Prvo napravite dobar plan

Dubina sadnje određuje se prema pravom, odnosno lažnom korijenovom vratu.

Odaberite sunčano mjesto (Foto: Depositphotos/baza178)

Pregledajte i očistite skladišta, nabavie sjeme

U skladištima i podrumima provjerite uskladišteno voće, povrće, lukovice. Ovo je vrijeme kada se krtole krompira pregledaju i čiste od dugačkih klica. One crpe hranu i dovode do propadanja. Uklonite sve trule i vlažne krtole. To važi i za sve uskladištene plodove voća, povrće popt luka, repe, cikle, bundeve, mrkve i sličnih vrsta.

Ako do sada niste, pregledajte zalihe sjemena, napišite šta vam je potrebno i nabavite. Pripremite se za sjetvu prvog povrća.

Provjerite što imate i što vam treba (Foto: M.C.Celić)

Čim vrijeme dozvoli u bašti, na otvorenom, možete pristupiti sjetvi boba, graška i bijelog luka. Optimalan trenutak je kad se zemljište zagrije na 5ºC. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose. Osim toga, ranom sjetvom izbjegavamo bolesti i štetočine koje ih napadaju, poput hrđe graška, lukove muhe i slično.

Sa čime pričekati?

Crveni luk se sadi nešto kasnije, kada se zemljište zagrije. Isto važi i za mrkvu, peršin, rotkvice, špinat, blitvu.

Prilagodite se vremenskim uslovima. U južnim krajevima sjetva na otvorenom može krenuti već od početka februara, a na kontinentu ćemo sačekati kraj mjeseca. U ovom mjesecu obavlja se sjetva celera, jer sporo niče. Krajem mjeseca siju se čili i slatke paprike, paradajz, patlidžan, krastavac za uzgajanje u plasteniku.


Tagovi

Proljetna sjetva Sjetva u februaru Sjetva boba Sjetva graška Sjetva bijelog luka Radovi u februaru Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.