Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova - august
  • 05.08.2018. 08:00

Šta se radi u vrtu u augustu?

Zbog obilnih kiša, potrebno je veću pažnju posvetiti biljkama, ali i samom zemljištu.

Foto: Bigstockphoto/Jollier
  • 5.561
  • 334
  • 0

Ukoliko i august bude kao i juli - red sunca, red kiše, a prema prognozama meteorologa vrlo je vjerovatno da hoće, vlažnost vazduha će biti visoka, što nikako ne pogoduje biljkama. Zato postoji mogućnost da u vrtu zbog viška vode ovog mjeseca truli i propada povrće i voće, a mogu se pojaviti i gljivična oboljenja kod biljaka, što zadaje dodatne glavobolje za vrtlare.

Inače, ukoliko se nastavi kišni period, obilne kiše dovode do narušavanja izgleda vrta i strukture zemljišta. Kiše za vrlo kratko vrijeme mogu napraviti veliku štetu, odnosno mogu odnijeti pvi površinski sloj zemlje, da počupati povrće i začinsko bilje, pokidati užad, žice, rasturiti sistem za navodnjavanje, nanijeti mulj, granje, šut, što svakako uništava sav uloženi trud.

Kako isušiti zemljište?

Takođe, uslijded visoke koncentracije vlage u zemlji, povrće biva ugušeno, sparušeno i zbog toga propada. Zato, ukoliko se javi ovaj problem, trebali bi odvodnjavati vodu, a čim se napravi pokorica po lejama, trebalo bi ih dublje okopati da bi višak vlage isparavao.

U ovom periodu sijecite suhe stabljike kukuruza, ali i zabodite štapove u zemlju, kako bi vlaga mogla prirodno izlaziti. Ova metoda neće pretjerano pomoći, ali u ovakvim situacijama svaka pomoć je dobrodošla. Da biste isušili zemljište pomaže i metoda ukopavanja suhog materijala, piljevine lišćara (bez hrasta i oraha), suhe slame, suhog lišća. Ovi materijali pomažu da se upije višak vode.

Branje i sjetva

Kada je riječ o klasičnim radovima, tokom augusta, a naročiti u prvoj polovini, trebalo bi brati papriku, paradajz, plavi patlidžan, dinje, lubenice, krastavce, mahune, kao i korijenasto i svo drugo povrće. Grašak bi trebao već nikunuti, ali može se još sijati. 

Sredinom augusta obavezno obavite sjetvu salate, crvenog luka, luka srebrenca,špinata, rikole, rotkvi i rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća.

Luk
Vrijeme za vađenje crvenog luka (Pixabay / Couleur)

Sada je vrijeme i za vađenje crvenog luka, osušite ga i ostavite na suhom i prozračnom mjestu. Vrijeme je da se vadi i krompir, ako to još nije napravljeno. Vađenje kromprira neka vam bude prioritet, jer vrlo moguće da će on početi truliti. Ukoliko je krenuo proces truljenja, odmah ga izvadite iz zemlje, proberite i one zdrave osušite na toplom i prozračnom mjestu. Predostrožnosti radi, povrće koje izvadite držite odvojeno odnosno ne mješajte ih.

Kako čuvati povrće nakon branja?

Njega i zaštita

Tijekom augusta nastavlja se njega kupusnjača, a tada vodite računa o štetnim gusjenicama i puževima, koji vam mogu upropastiti prinos, jer njima pogoduje toplo i kišovito vrijeme.

Zaštitu bilja protiv gljivičnih bolesti je skoro nemoguće provoditi na klasičan način, zato tretirajte biljke domaćim sredstvima koliko god možete. Ali, oprez, korištenje bakarnih preparata je sada kontraproduktivno, a to znači da će se bakar svakodnevno spirati kišom (ako je bude bilo) i dospijevati u zemljište.

Vinovu lozu treba zaštititi od pepelnice i botritisa, a ako je potrebno i od plamenjače.


Tagovi

August Radovi Sjetva Berba Vađenje krompira Odvodnjavanje Njega kupusnjača Zaštita bilja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...