Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 04.03.2019. 10:30

Šta se radi, a šta sadi u martu?

Iskusni poljoprivrednici znaju šta treba da rade u martu, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebne bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade. 

Foto: Bigstock/Yulia Petrova
  • 5.649
  • 95
  • 0

Mart je udarnički mjesec za radove u bašti, voćnjaku, povrtnjaku, zato je sada krajnje vrijeme da uđete u svoje bašte, da "zasučete rukave" kako biste započeli sa prvim radovima. Iskusni poljoprivrednici znaju šta im je raditi, ali mladi i početnici, kao i amateri koji se za kućne potrebe bave ovim poslom, često su u nedoumici šta je to što bi mogli sada da rade. 

Prije okopavanja stavite tanak sloj zrelog stajnjaka

Mart je idealan mesec za pripremu zemljišta za sadnju. Možete da izašovite ili da ga okopate motikom, sve zavisi kog tipa je zemljište odnosno njegova zbijenost. Ukoliko je površina veća preporučujemo da to učinite poljoprivrednim mašinama. Prije okopavanja trebalo bi da stavite tanak sloj zrelog stajnjaka, onda prekopajte ili ga nakon okopavanja obogatite mineralnim đubrivom.

Stajnjak - najvažnije organsko đubrivo

Ako kojim slučajem sadite na pjeskovitom i rastresitom zemljištu bilo bi poželljno da preko njega rasporedite sloj humusa, treseta ili zrelog stajnjaka, pa onda da prekopavate, pošto ćete na taj način popraviti fizičku strukturu zemljišta, a ujedno ćete zemlju obogatiti i mineralnim sastojcima.

Zemljište sa krupnijim komadima kamena

Ako kojim sličujem živite u brdsko-planinskim predjelima i imate ovaj tip zemljišta, obavezno ga obogatite organskim đubrivom - zrelim stajnjakom ili tresetom. Veliko kamenje i komade kamenja povadite iz zemlje, zatim dodajte još humusa, a onda ga pažljivo obradite. Ako želite da imate povrće u svojoj bašti, sada je idealno da u prvoj dekadi posijete blitvu, luk, špinat, grašak, mrkvu, zelenu salatu, celer i čičoku. U drugoj dekadi odnosno u drugoj polovini ovog mjeseca trebalo bi za posijete celer ako već niste, rotkvice, kopar, peršin, pastrnjak. U trećoj dekadi idealno vrijeme je za sadnju kupusa, kelja i korabe.

Kako pripremiti rasadu? 

Mart je idealan mjesec za zasnivanje rasada sezonskog povrća, kao što su prokulicej, brokula, karfiol, kupus, krastavci, paradajz, paprika, lubenica, dinja i patlidžan čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama. Za rasadu treba da pripremite stare gajbice ili sandučiće sa mješavinom pijeska i zemlje. Nakon što ste to uradili rasporedite sjeme i blago ga sabijte u zemlju. Zalivajte ga i ostavite na osunčanom i toplom mjestu dok ne proklija. 

Kada započeti sjetvu rasada? 

Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, sandučići odnosno gajbice mogu se pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, pa čak i providnom folijom ili celofanom. Ovo je veoma bitno, jer na taj način obezbjeđujete veću vlažnost i toplotu, radi boljeg i bržeg klijanja. Ukoliko se odlučite za alternativu, što češće provjetravajte, pošto ovakvi uslovi pogoduju razvoju patogenih organizama.

Mart je idealan za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja

Mart je takođe i idealan mesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tokom ovog mjeseca trebalo bi da prorijedite i presadite ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i žbunasto bilje koje cvjeta tokom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda. 

Još nije kasno da posadite voćnjake, ali pod uslovom da zemlja nije smrznuta i previše vlažna. Oko stabala starih voćaka možete da stavite stajnjak ili kompost. Na ovaj način ćete održati veću plodnost zemlje, suzbiti korove i omogućiti duže zadržavanje vlage. Sada je dobro vrijeme da počnete sa pravljenjem komposta.

Kako i što kompostirati? 

Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobivate idealno đubrivo.


Tagovi

Radovi Mart Bašta Voćnjak Povrtnjak Kompost Sijanje Sadnja Tlo Zemljište Rasad Radovi


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]