Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lionel Messi
  • 19.01.2023. 17:00

Šta radi Lionel Messi u kukuruzu?

Argentinci su na neobičan način odali počast jednom od najvećih nogometaša svijeta. Lionel Messi sada se nalazi i na poljima kukuruza

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 45
  • 4
  • 0

Lice Lionela Messija, kapetana argentinske nogometne momčadi koja je prije mjesec dana postala prvak svijeta u ovom sportu, izraslo je na poljima te zemlje. 

Kako piše Reuters, polje kukuruza u Los Condoresu u centralnoj pokrajini Córdoba posijano je pomoću precizne poljoprivrede, odnosno algoritma koji je izračunao gdje tačno posijati sjeme tako da usjev kada izraste, stvori sliku Messijevog lica.

"Za mene je Messi nepobjediv", rekao je Maximiliano Spinazze, poljoprivrednik koji se uz nekolicinu drugih odlučio na ovaj nesvakidašnji potez. "Sada su svjetski prvaci, drago mi je da se to može izraziti sjetvom usjeva", komentirao je. 

Ova južnoamerička zemlja zaluđena nogometom, veliki je poljoprivredni proizvođač i treći najveći svjetski izvoznik kukuruza. 

Nakon sambe - tango, a gdje je Argentina s poljoprivredom?

Carlos Faricelli, inženjer je poljoprivrede koji je kreirao kôd za sijačice što je omogućilo preciznu sjetvu prema uzorku. Na pojedinim mjestima, kao što su Messijeve oči, brada, kosa, ona je gušća kako bi se dobile prepoznatljive crte njegova lika. Faricelli je pozvao više poljoprivrednika da se pridruže ovoj ideji. 

Početkom januara na polju su se već mogli prepoznati prvi obrisi. 

Kako izgleda iz zraka, pogledajte u videu:


Tagovi

Lionel Messi Lice u kukuruzu Carlos Faricelli Precizna sjetva Algoritam


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.