Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 23.11.2023. 18:00

Šta će se dogoditi s ukrajinskom pšenicom ako se nastave napadi na infrastrukturu?

Najviše je napada u okolici Odese gdje su smješteni najvažniji terminali za distribuciju prema Crnom moru i Dunavu. Transport poljoprivredne robe usporavaju i poljski vozači kamiona

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 55
  • 4
  • 0

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) upozorio je ovoge sedmice da proizvodnja pšenice u Ukrajini, u nadolazećim godinama, možda neće moći zadovoljiti domaću i izvoznu potražnju ako crnomorski izvozni putovi ostanu blokirani te se nastave napadi na infrastrukturu. 

Direktor WFP-a za Ukrajinu, Matthew Hollingworth, najavio je da će predstojeći izvještaj Ureda UN-a za ljudska prava (OHCHR) pokazati da je od sredine jula, kada je prekinut Crnomorski sporazum, zabilježen 31 napad na ukrajinske pogone za proizvodnju i izvoz žitarica, navodi Reuters.

Najviše napada na Odesa

Njih 28 se dogodio u okolini Odese gdje su smješteni najvažniji terminali za distribuciju prema Crnom moru i Dunavu, a koji su ključni za globalnu trgovinu. 

"Ako se napadi na prehrambenu infrastrukturu i blokada pomorskih izvoznih ruta nastave, to će dramatično utjecati na izglede poljoprivredne proizvodnje u nadolazećim godinama i moglo bi, u najgorem slučaju, dovesti do toga da proizvodnja pšenice ne može zadovoljiti domaću i izvoznu potražnju", upozorio je Hollingworth pred Vijećem sigurnosti UN-a. 

Ruski ambasador pri UN-u Vassily Nebenzia na skupu je izjavio da Moskva cilja vojnu, a ne civilnu infrastrukturu.

UN je okrivio rusku invaziju Ukrajine u februaru 2022. za pogoršanje globalne prehrambene krize. Ukrajina i Rusija su glavni izvoznici žitarica, a Rusija je i veliki dobavljač gnojiva u svijetu.

Ruski ministar poljoprivrede je prošle sedmice rekao da je Moskva započela besplatne isporuke žitarica u ukupnom iznosu do 200.000 tona u šest afričkih država, kao što je obećao predsjednik Vladimir Putin u julu.

Štrajk poljskih vozača kamiona

Osim ovih probema, izvoz usporava i štrajk poljskih vozača na granici s Ukrajinom. Pošiljke hrane transportirane cestovnim prometom su se iz te zemlje smanjile za 5,2 posto u prvih 20 dana novembra.

Brokerska kuća Spike objavila je na svom Telegramu da je 327.000 tona poljoprivredne robe izvezeno kamionima od 1. do 20. novembra, za razliku od u 345.000 tona u istom razdoblju u oktobru.

Poljski vozači kamiona već su ranije ovaj mjesec blokirali prometnice koje vode do tri granična prijelaza s Ukrajinom, prosvjedujući protiv, kako kažu, nedjelovanja vlade koja dopušta da domaći vozači gube posao zbog strane konkurencije koja se pojavila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema podacima ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu, granicu s Poljskom mjesečno prijeđe 40.000 do 50.000 kamiona preko osam postojećih prijelaza, što je dvostruko više nego prije rata. Većinu robe prevoze ukrajinski. 


Tagovi

Ukrajinska pšenica Potražnja za pšenicom Izvoz iz Ukrajine Ruski napad Štrajk vozača Štrajk u Poljskoj Prehrambena sigurnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]