Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske žitarice
  • 27.07.2023. 16:00

Putin će pokloniti žitarice afričkim zemljama - i dostava će biti besplatna

Govoreći na summitu u Sankt Peterburgu, a koji je posvećen rusko-afričkim vezama, Vladimir Putin ponovio je kako Rusija očekuje rekordni prinos žitarica te da je spreman nadomjestiti ukrajinski izvoz u Afriku

Foto: Kremlj
  • 135
  • 51
  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je afričkim čelnicima da će im pokloniti desetke tisuća tona žitarica u roku od nekoliko mjeseci, bez obzira na zapadne sankcije koje otežavaju Rusiji izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva, piše Reuters

Besplatna i dostava

Govoreći na summitu u Sankt Peterburgu, a koji je posvećen rusko-afričkim vezama, ponovio je kako Rusija očekuje rekordni prinos žitarica te da je spreman nadomjestiti ukrajinski izvoz u Afriku na komercijalnoj i humanitarnoj osnovi.

Kojom rutom će stizati ukrajinske, a gdje završiti ruske žitarice?

Istaknuo je kako će ispoštovati ključnu ulogu Rusije kada je riječ o prehrambenoj sigurnosti na globalnoj razini.   

"U sljedećih tri do četiri mjeseca bit ćemo spremni isporučiti Burkini Faso, Zimbabveu, Središnjoj Afričkoj Republici i Eritreji po 25.000 do 50.000 tona besplatnih žitarica", rekao je Putin čije su riječi popraćene aplauzom.

"Osigurat ćemo i besplatnu dostavu tih proizvoda potrošačima", dodao je. 

Licemjerne zapadne zemlje 

Kaže kako je preko 70% ukrajinskih žitarica koje su izvezene zahvaljujući sada već isteklom sporazumu, otišlo u zemlje s visokim ili iznadprosječnim dohotkom, uključujući Europsku uniju, te da su najsiromašnije zemlje, poput Sudana, prevarene budući da je primila manje 3% pošiljki. 

Rekao je da su zapadne sankcije zapravo spriječile Rusiju da opskrbljuje siromašne besplatnim gnojivom. "To je paradoksalno. S jedne strane zapadne zemlje opstruiraju opskrbu našim žitaricama i gnojivima, a s druge nas licemjerno krive za sadašnju kriznu situaciju na svjetskom tržištu hrane", rekao je Putin.


Tagovi

Putin poklanja žitarice Rusija i Afrika Rat u Ukrajini Zapadne sankcije Ruske žitarice Besplatna dostava Izvoz u Afriku


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.