Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 22.02.2022. 14:00

Spremaju se ponovo na ulice: Poljoprivrednici u Srbiji ignorišu poziv ministarstva?

Iako nisu prihvatili nijedan poziv na sastanak i razgovor o bilo kom iznesenom zahtjevu, predstavnici Ministarstva i dalje ostaju na raspologanju u svakom trenutku, navodi se u saopštenju.    

Foto: Depositphotos/photography33
  • 60
  • 9
  • 0

Nakon nedjeljnog protesta i nepojavljivanja ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića, poljoprivrednici Mačve, Pocerine i Srema najavili su protestnu vožnju u četvrtak (24. februara), ukoliko on ne pristane na razgovor sa njima.

Međutim, povodom ovoga oglasilo se i samo ministarstvo sa obavještenjem da je u nekoliko navrata kontaktiralo tokom prethodnih pet dana, konkretno, Gorana Vasića, 16. februara, a dan kasnije Vasića i Dragana Stankovića, kao i 21. februara, kako bi sa nadležnim predstavnicima ministarstva razgovarali o navedenim temama.

"Iako nisu prihvatili nijedan poziv na sastanak i razgovor o bilo kom iznijetom zahtjevu, predstavnici Ministarstva i dalje ostaju na raspolaganju u svakom trenutku, kao što je to uvijek bio slučaj sa svim zainteresovanim poljoprivrednicima i udruženjima", navodi se u saopštenju.    

Protesti poljoprivrednika širom Srbije: Više ne možemo da izdržimo!

Podsjetimo, poljoprivrednici u Srbiji traže da subvencije po hektaru iznose 24.000 dinara (390 KM) i da gorivo za poljoprivredu bude bez akciza, a isplata subvencija redovna i brza. Također, zahtijevaju isplatu svih dugovanja za subvencije, kao i da se one ubuduće isplaćuju u roku 45 - 60 dana.

Ovo nisu usamljeni protesti poljoprivrednika u Srbiji. Do sada su na puteve izlazili i proizvođači iz Batočine od Kragujevca, Dolova kod Pančeva, Ročevića kod Kraljeva, Zrenjanina, Uba, dok su proizvođači iz Braničevskog okruga uspjeli dogovorom da dobiju dodatno olakšanje za nabavku mineralnog đubriva subvencijama grada Požarevca, a nedavno je isto najavio i grad Kragujevac.


Tagovi

Protest poljoprivrednika Ministarstvo poljoprivrede Srbije Cijene đubriva Subvencije Cijene goriva


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...