Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 11.02.2022. 16:30

Protesti poljoprivrednika širom Srbije: Više ne možemo da izdržimo!

Ovo je zadnje vrijeme, mi više da izdržimo ne možemo. Seljak je danas na koljenima, on je osiromašen, izjavio je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića kod Kraljeva.

Foto: Depositphotos/witoldkr1
  • 51
  • 17
  • 0

Poljoprivrednici su jučer (10.februara) protestovali u nekoliko mjesta u Srbiji, zahtijevajući jeftinije mineralno đubrivo i dizel gorivo, kao i više iznose subvencija po hektaru. Članovi udruženja "Dolovački paori" prije podne su održali protestnu vožnju sa dvadesetak traktora kroz to mjesto, a protest je obezbjeđivala policija, prenosi RTV.

"Ne može više da se posluje sa ovim cijenama na tržištu, osim sa gubitkom. Cijena uvoznog đubriva od 750 eura po toni treba da bude maloprodajna, a da država subvenciniše nabavku sa 30 dinara (0,48 KM) po kilogramu, kako bi svako od nas mogao da baci 300 kilograma đubriva po hektaru, da bismo imali normalne prinose. Mislim da to država može i mora da uradi i da nam izađe u susret", rekao je predsjednik "Dolovačkih paora" Marko Bojtar za Tanjug.

Na puteve izašli i Šumadinci

Također, svoj revolt izrazili su jučer i batočinski poljoprivrednici u šumadijskom regionu, gdje se na parkingu raskrsnice auto-puteva Beograd-Niš-Kragujevac okupilo 50-tak poljoprivrednika sa 20-tak traktora. 

"Izašli smo na protest jer se konstantno već 30 godina sve radi naopako protiv poljoprivrede i čovjeka koji je na selu. Najveći problem što je vještačko đubrivo i gorivo nenormalno skupo, a subvencije su smanjene. Pitanje je kako će da se preživi. I to je najveći razlog što smo izašli", rekao za Agroklub Zoran Todorović, poljoprivrednik iz Kijeva kod Batočine i jedan od organizatora protesta.

Ovaj dogovoreni skup bez blokade puteva, kako kaže Todorović, organizovan je kao podrška seljaku i završen je protestnom vožnjom kroz centar Batočine.

"Ukoliko niko ne čuje ovaj glas, nastavićemo sa protestima, ovo je samo početak."

Kako prenosi N1, nezadovoljni su bili i oni u Roćevićima kod Kraljeva.

"Hoćemo sad svako selo, svaki region jedan po jedan da izlazi da blokira put? Pozvaćemo i svoje porodice, izaći ćemo sa djecom, izaći ćemo svi. Ovo je zadnje vrijeme, mi više da izdržimo ne možemo. Srpski seljak je danas na koljenima, on je osiromašen", izjavio je za ovaj medij Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića.

Sklopljen dogovor

Mediji javljaju da je protest manjeg broja poljoprivrednika održan u centru Uba, te da su protestovali i poljoprivrednici iz okoline Zrenjanina. 

Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga odložili su planirani protest jer su na sastanku sa predstavnicima ministarstva sklopili dogovor o dodatnom subvencionisanju nabavke đubriva od strane grada Požarevca i učestvovanju njihova dva člana u izradi zakona o profesionalnom poljoprivredniku koji bi riješio problem akciza na gorivo, visinu subvencija i način na koji mogu da "ubace" obradive površine u sjetvenu strukturu.


Tagovi

Protesti Srbija Srpski seljak Poljoprivredni proizvođači Marko Bojtar Zoran Todorović Predrag Veljković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]