Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postignut dogovor
  • 10.02.2022. 17:00
  • Požarevac

Za sedmicu stiže oko 1.000 tona đubriva za ratare Braničeva u Srbiji

Grad Požarevac će učestvovati kao treći partner, ponudit će se đubrivo od 750 eura za Braničevski region. To nisu neograničene količine, prva tranša od okvirno 1.000 tona, biće dostupna za pet do sedam dana, kaže Nedeljko Savić iz UPP "Stig" za Agroklub.

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 88
  • 14
  • 0

Nakon održanog sastanka, Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Stig" postiglo je dogovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Srbije, potvrdio je za Agroklub predsjednik udruženja Nedeljko Savić. Podsjetimo, oni su jutros odložili odluku o protestima koji su bili planirani za danas.  

Ministarstvo je izašlo sa prijedlogom subvencionisanja cijene uree od 750 eura, mogućnosti učestvovanja članova Udruženja u radnoj grupi za izradu zakona o profesionalnom poljoprivredniku i rješavanja problema zakupa zemljišta privatnih lica prema kome vlasnik dobija subvencije, a ne proizvođač koji obrađuje datu površinu.

Kompromis, a ne najsretnije rješenje

"Ono što smo mi sinoć usvojili kao Udruženja, jeste da smo prihvatili tu njihovu pomoć. Međutim, to nije najsretnije rješenje, ali to je jedan kompromis. Grad Požarevac će učestvovati kao treći partner, ponudit će se đubrivo od 750 eura za Braničevski region. To nisu neograničene količine, to je jedna intervencija, prva tranša od okvirno 1.000 tona, bit će dostupna za pet do sedam dana, druga tranša za proljetne kulture bit će do 15. marta kod nas", otkriva nam Savić.

Podsjetimo, kako bi se riješila kriza sa cijenama mineralnih đubriva, Ministarstvo poljoprivrede Srbije je ukinulo carine za nabavku "vještaka" iz trećih zemalja, odnosno arapskog svijeta i sa Dalekog istoka i ponudilo kratkoročne kredita za nabavku đubriva, koje će davati 10 banaka sa kojima je postignut dogovor.

Drugi prijedlog Ministarstva bio je da Udruženje ponudi dva člana koji će biti dio radne grupe za izradu pomenutog zakona. 

"Oni smatraju da će taj zakon da riješi i akcize, i visinu subvencija i način na koji mi možemo da ubacimo obradive površine u sjetvenu strukturu. Dakle, oni su nama rekli, bit će javne rasprave, iznesite svoje prijedloge, a da li će to tako da funkcioniše - to ćemo tek da vidimo. To je njihova ponuda, mislim da nema razloga da odbijemo tako nešto. A, ako se to zloupotrijebi, nije do nas."

Naš sagovornik najavljuje da će se raditi na tome da se Udruženje dodatno učvrsti i da će "napraviti priču" sa udruženjima iz Velikog Gradišta, Petrovca na Mlavi i Malog Crnića. 


Tagovi

Udruženje Stig Nedeljko Savić Protest Dogovor Profesionalni poljoprivrednik Zakup zemljišta Cena đubriva Urea


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞