Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 13.03.2022. 18:00

Smanjen urod suncokreta u Argentini - šta to znači za svjetsko tržište?

Argentina je peti najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja i treći izvoznik brašna suncokretovih sjemenki. Da li će iskoristiti sukob u Ukrajini?

Foto: Depositphoto/ALesik
  • 64
  • 16
  • 0

Argentinska berza žitarica saopštila je da bi urod suncokreta u ovoj zemlji mogao pasti ispod nedavne prognoze o nižim prinosima i višku padavina. Saopštenje je došlo u trenutku kada se međunarodni kupci bore da obezbijede zalihe dok sukob u Ukrajini remeti globalno tržište žitarica i uljarica.

Posljednja prognoza prinosa suncokreta sa berze žitarica u Buenos Airesu (BdeC) bila je 3,3 miliona tona za tekuću sezonu 2021/22, što je već manje u odnosu na procjenu od 3,5 miliona tona prošle godine, navodi Reuters. Konačni obim proizvodnje mogao bi biti ugrožen niskim prinosima u južnoj provinciji Buenos Aires nakon previše kiše, kao i prisustvom izbijanja gljivice fomopsis.

Peti najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja

Trenutna situacija bi mogla biti blagodat za glavne alternativne proizvođače poput Argentine i Turske.

Ukrajina i Rusija su najveći svjetski proizvođači suncokreta i njegovih derivata, pored toga što su glavni dobavljači kukuruza i pšenice.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) Argentina je peti najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja i treći izvoznik brašna suncokretovih sjemenki.

Urod te uljarice ondje se uglavnom prerađuje u suncokretovo i mješavinu ulja od suncokreta i soje, koji se koriste u širokom spektru prerađene hrane.

Potražnja za žitaricama i uljaricama raste

Ta je zemlja je proizvela 3,4 miliona tona suncokreta tokom prethodne žetve 2020/21, što je pad u odnosu na vrhunac od 4,5 miliona tona u 2007/2008.

Prema USDA, ona izvozi 725.000 tona brašna od suncokretovih sjemenki i 630.000 tona tog ulja u tekućem ciklusu.

Šef argentinske komore za izvoz žitarica i uljarica CIARA-CEC rekao je za Reuters da je potražnja za pšenicom i suncokretovim uljem u zemlji porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini uzdrmao i južnoamerička tržišta - Argentina nema pšenice za izvoz?

Treba napomenuti i da je Argentina treći najveći svjetski izvoznik kukuruza i najveći proizvođač pšenice.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Argentina Ulje Suncokret Suncokretovo ulje Izvoz ulja Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Šta je zajedničko siru, bilju, Ivi i Ćiri, a nisu veziri? Po čemu je Travnik poznatiji - siru ili ćevapima, Ivi Andriću ili Ćiri Blaževiću? Novije generacije reći će "DJ Solomun!", no šta kažu oni koji tamo žive? Sutra na Agroklubu