Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 10.06.2024. 18:00

Skuplje žitarice i mliječni proizvodi doveli do rasta cijena hrane u maju

Žitarice su poskupjele za 6,3 posto u odnosu na april, najviše pšenica, a sve zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Sjevernoj Americi, Evropi i crnomorskoj regiji gdje je upitna ovogodišnja žetva

Foto: Shutterstock/Roman Zaiets
  • 42
  • 18
  • 0

Treći mjesec zaredom porastao je indeks cijena hrane kojega na globalnom nivou prati Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). U maju je indeks u prosjeku iznosio 120,4 boda, što je 0,9 posto više u odnosu na april, objavio je FAO. U odnosu na isto razdoblje prošle godine su niže za 3,4 posto. 

Kao razlog ovome trendu navode više cijene žitarica i mliječnih proizvoda koje su nadmašile pad kod šećera i biljnih ulja. 

Najviše poskupjela pšenica 

Naime, žitarice su poskupjele za 6,3 posto u odnosu na april, najviše pšenica, a sve zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Sjevernoj Americi, Evropi i crnomorskoj regiji gdje je upitna ovogodišnja žetva. 

Cijena pšenice na pariškoj berzi:

Pritisak pogoršava i šteta na pomorskoj infrastrukturi na Crnom moru. 

Poskupio je i kukuruz, zbog pojave bolesti u Argentini (Spiroplasma), nepovoljnih vremenskih uvjeta u Brazilu, ograničenja prodaje u Ukrajini te snažne globalne potražnje, ali i rasta cijene pšenice. 

Cijena kukuruza na pariškoj berzi:

Kada je riječ o drugim žitaricama, zabilježen je i trend rasta za ječam, sirak i rižu

Zabrinjavajući pad proizvodnje mlijeka u Evropi

Veća potražnja za mliječnim proizvodima uoči ljeta, strah da bi u zapadnoj Evropi proizvodnja mlijeka mogla pasti ispod historijskih nivoa te sezonski slabija proizvodnja u Okeaniji, dovela je do rasta cijena za 1,8% u maju u odnosu na april, saopćio je FAO. 

Šta je pojeftinilo? 

Kada je riječ o pojeftinjenjima, pad bilježi šećer, za 7,5 posto u odnosu na april, zahvaljujući dobrom početku žetve šećerne trske u Brazilu. Razlog je i pad cijena nafte, budući da proizvođači očekuju slabiju potražnju za etanolom.

Biljna ulja pojeftinila su za 2,4 posto, odražavajući pad cijena palminog ulja koji je nadjačao blago poskupljenje sojinog i suncokretovog, stoji u FAO izvještaju gdje ističu i manju dostupnost izvoza iz crnomorske regije.

Cijene mesa prošli su mjesec bile stabilne budući da je poskupljenje svinjetine i ovčetine neutraliziralo više cijene peradi i govedine koje bilježe rast tek od 0,2 posto. 


Tagovi

FAO cijene Cijene u svibnju Cijene žitarica Cijene mlijeka Cijene šećera Cijene hrane Prehrambena košarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.