Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 15.07.2022. 15:00

Skakavci pustoše i ruska polja, a na Sardiniji će zahvatiti 60 hiljada hektara

Izvještaji s terena kazuju da je dodatni problem što je nemoguće pristupiti hemijskom suzbijanju, jer se u blizini nalazi vodna zona

Foto: Depositphoto/SubAtomicScope
  • 481
  • 55
  • 0

Klimatske promjene, vreli talas i suša su donijeli probleme sa štetočinama koji su prilagođeni upravo takvim uslovima. Najbolji primjer su skakavci, predstavnici insekata koji se pojavljuju u sušnim područjima.

Jata tamane sve pred sobom i skoro da nema biljne vrste koju ne koriste za ishranu. Štete su izuzetno velike.

Pogođen Krasnodarski region

Na teritoriji Krasnodarskog regiona, na jugozapadu Rusije, traje prava invazija skakavaca, objavio je 93.ru. Radi se o površini od oko 1,5 hiljada hektara. Rojevi insekata napadaju polja u Predkavkazju u području Primorsko-Ahtirskog okrugu.

Izvještaji s terena kazuju da je dodatni problem što je nemoguće pristupiti hemijskom suzbijanju, jer se u blizini nalazi vodna zona gdje je zabranjena upotreba pesticida. Mjere koje su ranije sprovođene su se pokazale neefikasnim.

Očevidci prepričavaju da jata stvaraju oblake koji se spuštaju na površine gdje jedu biljke. Od lokalnih ekologa se doznaje da se ova vrsta insekata pojavila ranije nego što je uobičajeno. Suzbijanje je obavljeno duž puteva i polja, ali je očigledno to bilo nedovoljno.

Osvojili Sardiniju

Veliki problem sa ovim insektima se nastavlja i na italijanskom otoku Sardiniji, izvijestio je Reuters. Problem traje nekoliko godina, a sada se predviđa da će biti zahvaćeno 60.000 hektara. To je dvostruko više nego prošle godine.

Milioni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Tamošnja poljoprivreda je pred kolapsom, jer je ovo najveća invazija u posljednjih 30 godina. Svaka proizvodnja je onemogućena, a štete su izuzetno velike. Postali su prava prijetnja za opstanak ljudi na ovom području.

Jedna od njih je Rita Tolu na čija se polja u aprilu spustio oblak skakavaca, a u nekoliko narednih dana ostala je bez stočne hrane. Uspjela je sakupiti samo mali dio lucerke i sijena, ali nedovoljno da prehrani ovce. 

Kako izgleda invazija u Rusiji, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Skakavci Rusija Sardinija Štetočine biljaka Mjere suzbijanja Najezda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

41


Glasova: 16

Da 39,0%

Glasova: 20

Ne 48,8%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 12,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas