Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrđena zaraza
  • 05.06.2023. 12:00

Širi se mišja groznica: Poljoprivrednici pod najvećim rizikom

Zaraženi glodari, većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u sredinu preko pljuvačke, mokraće i izmeta, zagađujući zemljište, vodu, predmete i hranu.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 800
  • 130
  • 0

Mišja groznica ove godine potvrđena je kod pet pacijenata u Republici Srpskoj, dok je prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS jedna mlađa osoba preminula. Stručnjaci upozoravaju da se prilikom boravka u prirodi povede više računa o zaštiti, jer u ovom periodu velika je mogućnost zaraze virusom koji kruži među glodarima.

Pod najvećim rizikom su poljoprivrednici, lovci, osobe koje profesionalno ili iz drugih razloga borave u šumskim predjelima, istakao je viši asistent na katedri za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, Rajko Roljić. On je za Glas Srpske, naveo da do povećanja broja oboljelih, dolazi u godinama velike brojnosti glodara, odnosno "mišje godine".

"Takva godina u kojoj se događa najezda miševa i drugih mišolikih glodara je povezana s prethodnom blagom zimom u kojoj je moguće razmnožavanje miševa i bolja dostupnost hrane", istakao je Roljić.

Glodari bez simptoma

Zaraženi glodari, kako su pojasnili za ova medij, većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u sredinu preko pljuvačke, mokraće i izmeta, zagađujući tako zemljište, vodu, predmete i hranu. 

Tlo i okolni predmeti mogu biti kontaminirani izlučevinama mišolikih glodara (Foto: Depositphotos/phototrip)

Čovjek se zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa životinjama, odnosno udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svježim izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta. Do sada prenos s čovjeka na čovjeka nije poznat. 

Visoka temperatura, intenzivna glavobolja, bolovi u leđima i abdomenu, groznica, mučnina i zamagljeni vid, ukazuju na početak bolesti. Može se pojaviti crvenilo lica i konjuktiva te tačkasto krvarenje po koži.

Kako se otarasiti glodara sa usjeva?

"U slučaju težih oblika bolesti razvija se oštećenje rada bubrega te krvarenja u različitim organima. Bolest može biti blaga, ali i s teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom", upozorila je Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Instituta za javno zdravstvo RS.

Kako se zaštititi?

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS, Antonija Verhaz, kazala je ovom mediju da su od pet serološki potvrđenih dijagnoza mišje groznice tri pacijenta iz Teslića, te po jedan iz Banjaluke i Čelinca. Treba imati na umu da ne postoji vakcina za sprečavanje mišje groznice, pa je važno pridržavati određenih mjera za smanjenje i otklanjanje rizika. Prilikom boravka u prirodi dobro zaštitite svoju hranu i piće od glodara, izbjegavajte ležanje na šumskom tlu, unos vode iz neuređenih šumskih izvora i diranje uginulih šumskih životinja.

Oni koji imaju drvarnice, ostave ili staje trebali bi da obrate pažnju na obavezno pranje ruku nakon svake aktivnosti u tim objektima, također, pri njihovom eventualnom čišćenju treba maksimalno izbjegavati stvaranje prašine, budući da tlo i okolni predmeti mogu biti kontaminirani izlučevinama mišolikih glodara.

Glodari u usjevima strnih žita: Zbog kiše je dostupno malo mjera za suzbijanje

"To se može postići korištenjem lagane maske preko usta i nosa te vlažnim i opreznim čišćenjem. Sva hrana obavezno se mora čuvati od pristupa glodara", naglasila je Verhaz. Lani je u RS registrirano troje oboljelih od hemoragične groznice s bubrežnim sindromom. U periodu od 2018. do 2022. godine najveći broj registriran je tokom 2019. godine kada je prijavljeno 18 oboljelih.


Tagovi

Mišja groznica Rajko Roljić Jelena Đaković Dević Antonija Verhaz Poljoprivrednici Glodari


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.