Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak radnika
  • 19.05.2021. 14:00

Sezonski radnici: Ima li u BiH ko da radi u poljoprivredi?

Uslijed slabije ponude u odnosu na tražnju na tržištu rada, povećane su i dnevnice sezonskih radnika i sada iznose od 50 do 80 KM. Ipak, malo je zainteresovanih.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 653
  • 119
  • 0

Sezona sadnje povrtarskih vrsta, kao i berba ranog voća i povrća već je otpočela, ali na području Semberije pravi je izazov pronaći sezonske radnike koji će raditi te poslove.

Prema mišljenju pojedinih poljoprivrednika, bez obzira što se cijene dnevnica kreću i do 80 KM, sezonskim radovima u poljoprivredi neće niko da se bavi, a na parcelama se mogu vidjeti pretežno farmeri stariji od 60 godina, navodi RTRS

Tokom sadnje povrća, duvana, branja jagoda ili ranog povrća, sve se teže mogu vidjeti sezonci pa su iz tog razloga poljopivrednici zabrinuti da li će sve radove obaviti na vrijeme. Ocjenjuju da proizvodnju ne bi smjeli proširivati jer stalno muče muku sa radnom snagom i nastoje sačuvati ljude koji na istim gazdinstvima rade već godinama. 

A uslijed slabije ponude u odnosu na tražnju na tržištu rada, povećane su im i dnevnice i sada iznose od 50 do 80 KM. Berači jagoda plaćeni su četiri KM po satu, ali i dalje je malo zainteresovanih.

"Radnici traže i veće dnevnice, ali dobro treba i oni da žive od nečega nisam ja protiv podizanja dnevnica, svako treba da zaradi od svoga rada", ističe farmer Radenko Jevtić, iz Čađavice. 

Nema posrednika za poslove u poljoprivredi ?!

Među mladima, naročito srednjoškolcima i studentima ima zainteresovanih da na ovaj način zarade novac, ali nema posrednika koji bi im pomogli da se povežu s poslodavcima. U omladinskoj zadruzi ističu da im se niko od poljoprivrednika nije obraćao, a takođe ni u Zavodu za zapošljavanje.

U Udruženju povrtara RS zabrinuti su zbog manjka radnika, koji su najviše potrebni u povrtarstvu jer pristižu luk, kupus, obrada zemljišta, ali te poslove nema ko da radi, pišu Nezavisne.  

Prema riječima Branka Mastala, predsjednika pomenutog udruženja, radovi u povrtarstvu nisu teški i nije potrebno puno fizičke snage zato što se većina operacija izvodi mašinski ili sjedeći. 

Dojčinović: Berba krušaka kasni, uskoro će biti objavljene cijene ispod kojih se ne bi trebala prodavati

"Za nekoliko dana kreće sadnja lubenice, ali ne možemo naći potreban broj radnika. Dvoje ili troje bude, ali preko tog broja veoma teško", ističe Mastalo. 

Ni u voćarstvu situacija nije drugačija. Mali je broj onih koji bi orezivali voćke , iako je dnevnica za te poslove i više od 80 KM, napominje Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

"Malo je ljudi koji dolaze da rade i to su većinom penzioneri, koji nikada nisu radili u voćnjaku i nisu stručni. Nadamo se da kad krene berba neće biti problema jer tu mogu brati svi - i žene, srednjoškolci i studenti", pojašnjava Dojčinović, dodajući da sezonski radnici na području Gradiške za vrijeme berbe voća mogu dobro da zarade, pri tom najviše ih dolazi iz Doboja, ali takođe i iz cijele BiH. 


Tagovi

Poslovi u poljoprivredi Sezonski radnici Berba voća Sadnja povrća Orezivanje voća Manjak radnika Sadnja lubenice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.