Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 24.07.2020. 11:30

Dojčinović: Berba krušaka kasni, uskoro će biti objavljene cijene ispod kojih se ne bi trebala prodavati

Uzrok kasnijoj berbi leži u činjenici da je bilo mnogo vlage, padavina, a malo sunčanih sati u ovoj godini zbog čega nema dovoljnog sadržaja šećera u plodovima. Otkupljivači opet uzimaju rano ubrane plodove što predstavlja opasnost za zdravlje stanovništva.

Foto: Bojan Kecman
  • 293
  • 17
  • 0

Iako kruška nije dobro rodila u ovoj godini, zbog nekoliko mraznih noći, nepovoljne vremenske prilike početkom ljeta praćene čestim padavinama i nižim jutarnjim temperaturama dovele su do kašnjenja vegetacije zbog čega bi berbu prvih sorti posle Junske ljepotice, Trevuške i Butire, trebalo obaviti za deset do petnaest dana kasnije u odnosu na prošlu godinu.

Konkretno, umjesto krajem jula, krenuti sa njom tek oko 10. avgusta. Tome ide u prilog što meteorolozi za kraj ove sedmice i do kraja jula, najavljuju prodore hladnijih vazdušnih masa koje će nepovoljno uticati na sazrijevanje plodova.

Berba kreće od 15. avgusta 

Zatim će da uslijedi berba sorte Santa Marije, koja se prošle godine počela brati oko petog avgusta. Ove godine trebalo bi da počne od 15. avgusta, a tek oko 25. 08. (a možda i kasnije), mogla bi da se bere i Viljamovka.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović, uputio je apel proizvođačima i otkupljivačima krušaka da ne beru, odnosno, ne otkupljuju plodove ovog voća, sorti Trevuška, Butira i Santa Marija.

Voćari bi mogli biti na gubitku ove godine?

"Nevjerovatno je da u pojedinim marketima ima čak i plodova sorte Santa Marije koji su skroz zeleni zbog čega će otkupljivači, od pojedinaca do tržnih centara kasnije smanjiti otkupnu cijenu ove voćne vrste, kada bude u stanju tehnološke zrelosti. Zbog ove situacije proizvođači su na velikom gubitku. Pozivam sve voćare da ne beru plodove jer će kasnije imati velikih šteta", kaže Dojčinović za Agroklub. Dodaje kako neće biti dobre prodaje nezrelih plodova, a kasnije će nakupci formirati niže cijene i da se ovakva situacija ponavlja skoro svake godine.

Primjenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Ubrani plodovi su nedavno tretirani fungicidima i insekticidima i nema šanse da se unutar njih i na njima ne nalaze aktivne materije koje mogu da ugroze zdravlje ljudi. Do berbe krušaka trebalo bi da se obavi minimalno još jedan tretman fungicidima i jedno tretiranje insekticidima. Što se tiče jabuka, tu je neophodno obaviti barem dva tretmana jer će, zbog najavljenih padavina, doći do uslova za ostvarivanje sekundarnih infekcija sa čađavom krastavosti plodova i napada savijača koji uzrokuje crvljivost plodova.  

Ne spuštati cijene ispod preporučenih

Da bi se smanjili budući problemi proizvođača, Udruženje voćara RS, početkom avgusta, objaviće cijene ispod kojih proizvođači ne bi trebalo da prodaju svoju robu otkupljivačima. Za sada se zna da će se tražiti minimalno 0.70 do 0.80 KM/kg, za prvu klasu jabuka i od 1.00 - 1.30 KM/kg za prvu klasu krušaka, u zavisnosti od sorte.

Iz Udruženja apeluju na voćare da budu solidarni i ne spuštaju cijene ispod preporučenih jer tako dovode u nezavidan položaj većinu proizvođača. U prilog cijenama ide i činjenica da je rod mnogo slabiji u odnosu na prethodnu godinu pa će, zbog mraza u aprilu, prinosi jabuka biti manji za minimalno 50%, krušaka 60%, a šljiva i breskvi, čak i do 90%.


Tagovi

Berba krušaka Udruženje voćara RS Dragoja Dojčinović Santa Marija Butira Trevuška Čađava krastavost Mraz u aprilu Tehnološka zrelost Otkupna cijena


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.