Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša 2024.
  • 22.02.2024. 18:00

Sezonska prognoza: Čeka nas proljeće toplije od prosjeka, a s njim i suša?

Alpski snježni pokrivač trenutno je niži od uobičajenog i kao takav će topljenjem snijega manje doprinijeti riječnim tokovima u regiji, u nadolazećoj proljetnoj i ljetnoj sezoni, pokazuje EDO izvještaj

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 230
  • 56
  • 0

Dugotrajne, natprosječne temperature, topli periodi i slaba količina padavina doveli su do jake suše u mediteranskoj regiji, a zahvaćena su brojna područja u južnoj Italiji, južnoj Španiji, Malti, Maroku, Alžiru i Tunisu. Iako smo u zimi, ova vremenska nepogoda već sada ima velike, kritične učinke, stoji u izvještaju Evropskog opservatorija za sušu (EDO) kojim upravlja Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC).

Sezonska prognoza predviđa toplije proljeće u južnoj Italiji, Grčkoj, otocima Mediterana i sjevernoj Africi. Očekuje se da će ovaj problem potrajati s čime raste i zabrinutost o utjecajima na poljoprivredu, ekosisteme, dostupnost pitke vode i proizvodnju energije.

Napominju i da će svaka desetina stepena globalnog zatopljenja povećati rizike od dugotrajnih suša, a onda i mjere prilagodbe za upravljanje vodama, između ostalih i u sektoru poljoprivrede. 

Stroga ograničenja vode 

Naime, od 1. do 20. januara područje Sredozemlja doživjelo je kritične sušne uvjete, koji su posebno pogodili južnu Italiju, južnu Španiju i Maltu. Situacija je još teža u Maroku, Alžiru i Tunisu. Kao posljedica toga, ograničenja korištenja vode već su provedena u Maroku, Španiji i Siciliji.

Suša u januaru (Izvor: EK)

U španskoj regiji Kataloniji je 1. februara proglašeno vanredno stanje zbog suše sa strogim ograničenjima vode, jer su njene rezerve pale na ispod 16%. Utvrđeno je da su rezervoari u regiji Algarve na jugu Portugala na najnižem nivou i naređena su ograničenja korištenja vode.

Rezervoari u talijanskoj regiji Sicilija za sada su ispod nivoa upozorenja, no možda će biti potrebno racionalizirati potrošnju.

U Maroku je šest uzastopnih godina suše rezultiralo kritično niskim nivoom u akumulacijama, s prosječnim punjenjem brana od oko 23%. Zabranjeno je korištenje vode za čišćenje cesta, navodnjavanje parkova i nekih poljoprivrednih površina.

Utjecaj na poljoprivredu

Za procjenu utjecaja u poljoprivredi, istraživači su koristili kombinirani pokazatelj suše (CDI) temeljen na padavinama, vlažnosti tla i vegetacijskom stresu. Stanje je do kraja januara bilo alarmantno

Manjak kiše i rekordno visoke temperature u prošlom mjesecu utjecali su na ozime usjeve i voćke duž obale u Španojo, Italiji, Grčkoj i na mediteranskim otocima, dok su Maroko i Alžir zabilježili smanjeni rast usjeva. 

Prije toga, topli periodi između septembra i decembra 2023. doveli su do natprosječnih temperatura, a januar 2024. nedavno je proglašen najtoplijim u historiji.

Manje snježnog pokrivača u Alpama 

Gledajući unaprijed, sezonske prognoze predviđaju proljeće toplije od prosjeka. Alpski snježni pokrivač trenutno je niži od uobičajenog i kao takav će topljenjem snijega manje doprinijeti riječnim tokovima u regiji, u nadolazećoj proljetnoj i ljetnoj sezoni.

Upozoravaju i da dugotrajne suše također povećavaju rizik od šumskih požara zbog smanjene vlažnosti tla, a prethodna, također sušna godina, zabilježila je najveći šumski požar ikada u EU.  

Potrebne prilagodbe i strategije ublažavanja

UN-ov Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) predvidio je da će u narednim desetljećima toplotni valovi i suše postati sve češći i ozbiljniji u mnogim regijama. Sredozemni bazen jedno je od rijetkih područja za koje se očekuje značajno smanjenje padavina.

Zahlađenje i suša: Šta bi poljoprivredi donio kolaps Golfske struje?

U izvještaju se ističe kako su ulaganja u sisteme ranog upozoravanja na sušu, povećanje učinkovitosti postojećih i novih tehnologija za distribuciju vode, prelazak na otpornije usjeve te poboljšanje pristupa vodnim resursima ključni za bolju spremnost i otpornost čitave zajednice.


Tagovi

Sezonska prognoza Suša Sušno proljeće Ograničenja vode 2024. Iznadprosječne temperature


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.