Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalesija
  • 12.06.2024. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kalesija

Serdarević nakon nevremena: "Ne daj Bože da se ponovi, bila bi totalna šteta"

Poljoprivrednici se nadaju da ih nove padavine neće pogoditi.

Foto: Ustupljene fotografije
  • 120
  • 57
  • 0

Pšenica i kukuruz dobro su stradali u pojedinim dijelovima Kalesije tokom jučerašnjeg nevremena kada je oluja praćena gradom protutnjala ovom općinom. Kako je za Agroklub ispričao ovdašnji farmer, Halil Serdarević, kojeg pozivom zatičemo u obilasku parcela, oštećenja nisu svugdje jednaka. Najgore je prošao zapadni dio općine.

"U parcelama u Memićima je solidno stanje, ova gornja sela gdje sam i ja, tu je površinska šteta, a prema Vukovijama, tamo je ogromna šteta, grad je baš uništio usjeve. Pobio je i kukuruz i pšenicu", priča Serdarević.

Na njegovim usjevima, kako kaže, oštećenja su površinska i "nisu strašna", no sve su oči uprte u nebo. Poljoprivrednici se nadaju da ih nove padavine neće pogoditi.

"Kulture će se oporaviti, ali neće baš u potpunosti. Ne daj Bože samo da se ponovi led, bila bi totalna šteta", dodaje.

Halil se već 20 godina bavi mljekarstvom. Priča nam da situacija u poljoprivredi generalno nije najbolja. Ističe da 50 posto proizvođača, uključujući i njega, robu uzima "na čekanje", a poticaja nema. Pritom, navodi, mnogi su ove godine presijavali po 40-50 dunuma kukuruza, kako zbog šteta od fazana i divljih svinja, tako i zbog lošeg sjemena koje nije niklo.

"Uzjahali svi na poljoprivrednika - Federacija, kanton, općina, mjesna zajednica, krmad, fazani, apoteke, veterinari, ma svi. Ja kokošima u toru bacim pet kila kukuruza i one se najedu, a fazani ne znaju odustat, on kad krene da vadi zrno, ili će crći ili povaditi sve", kaže ogorčeno naš sagovornik dodavši kako se nemaju kome ni obratiti, ni žaliti.

Inače, Kalesiju su i prošle godine u ovo vrijeme zadesile jake padavine. Kiša je tada zaplavila usjeve, kojima poljoprivrednici danima nisu mogli prići zbog vode i blata. 


Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Grad Led Kalesija Halil Serdarević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.