Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 15.05.2023. 14:35
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Sanski Most proglasio stanje prirodne nesreće: Poplavljeni objekti i zemljište

Voda je prodrla u desetine stambenih objekata, poplavljeni su brojni proizvodni i poljoprivredni objekti te ogromne zemljišne površine.

Foto: Fb/RTV "Sana"
  • 75
  • 38
  • 0

Općinski štab Civilne zaštite Sanski Most proglasio je danas stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su tokom protekle noći pogodile više dijelova općine. To podrazumijeva potpunu pripravnost  svih koji su uključeni u sistem prevencije i spašavanja. Vodostaj Sane je u konstantnom porastu i postoji opasnost, ukoliko se obilne kišne padavine nastave, da se rijeka izlije iz svoga korita, a duž vodotoka trenutno je u toku formiranje punktova.

"Nadamo se kako neće doći do onoga najgoreg i da će se situacija smiriti. Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo građane i njihovu imovini", kazao je općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Poljoprivrednici u Krajini: Ili nas tare suša ili poplava

Tokom protekle noći došlo je do naglog rasta i izlijevanja Blihe, Zdene, Majdanuše i drugih pritoka Sane,  te do pojave bujica, a to je prouzrokovalo poplave. Najkritičnija situacija bila je u Starom Majdanu, Alagića polju, Vršu, Naprellju, Vršu, Zdeni i Kamengradu. Voda je prodrla u desetine stambenih objekata u pomenutim naseljima, poplavljeni su brojni proizvodni i poljoprivredni objekti te ogromne zemljišne površine. Materijalne štete su velike, a procjenjivat će se u narednim danima.

Izvor: AVP Sava

Agencija za vodno područje rijeke Save obavijestila je da se prognozira porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na cijelom vodnom području Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane.  Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i gornjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH. Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Fojnica, Sana te Glina i Korana u FBiH.

Aktiviran meteoalarm u cijeloj BiH: Moguća plavljenja imovine

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

  • gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne,
  • gornjeg dijela sliva Vrbasa,
  • na slivovima Une i Sane, te
  • na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.


Tagovi

Poplava Sanski Most Rijeka Bujične poplave Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.