Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zastoj u radovima
  • 15.05.2023. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Poljoprivrednici u Krajini: Ili nas tare suša ili poplava

Prve otkose tek što su počeli, kiša je prekinula. Uspjeli su obaviti tek 50 posto od planirane sjetve. Štete će se znati nakon povlačenja vode.

Foto: Depositphotos/emattil (ilustracija)
  • 236
  • 81
  • 0

Kišovito proljeće prilično je usporilo i odgodilo poljoprivredne radove na otvorenom. Sjetva je otežana posebno na onim zemljištima gdje se zadržava voda u površinskom sloju, pa su mnoga polja zbog viška vlage još ne zasijana. Na području Unsko-sanskog kantona zasijano je 50 posto od planiranih površina, potvrdio je Agroklubu predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, Ermin Veladžić.

Područje Krajine se ovog vikenda bori i sa poplavama. U pojedinim općinama došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina. 

"U nižim predjelima usjevi su već danima u vlazi. Još sad i ova kiša i poplave, nikako ne idu na ruku proizvođačima. Dok se voda ne povuče ne možemo znati kakvo je stanje. Vjerovatno će biti štete. Bujične vode su sigurno odnijele i sjeme tamo gdje su uspjeli posijati", kaže Veladžić. 

Farme za sad na suhom

Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u FBiH (AVP Sava), trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane. Na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, osim HS Bosanska Krupa, dostignuti su nivoi za početak obavještavanja.

Uslijed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeka na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

"Za sada nemamo prijavljenih slučajeva plavljenja farmi ili štala. Civilna zaštita se bori da sačuva stambene objekte, nadamo se da će se situacija smiriti", ističe naš sagovornik. 

Aktiviran meteoalarm u cijeloj BiH: Moguća plavljenja imovine

Iz sektora za upravljanje vodama AVP Sava navode kako trenutno imaju informacije o nekim manjim plavljenjima, ali napominju da se u naredna tri dana očekuju značajnije padavine, te dodatni porast vodostaja na vodotocima. Pozvali su stanovništvo na dodatni oprez posebno one koji žive uz vodotoke. 

Ako nije suša, jest poplava

Iako prognoza za naredne dane ne ide na ruku poljoprivrednicima, ne gube nadu da će sjetvu i otkose uspjeti završiti u koliko-toliko predviđenim rokovima.

"Prve otkose tek što smo počeli, kiša je prekinula. Tako je, kako je, sad je vrijeme da se završavaju, a mi još na početku. Ne možemo utjecati na vrijeme. Najavljuju stabilizaciju u četvrtak, pa se nadam da ćemo tada ponovo u polja. S poljoprivredom je uvijek tako ili nas tare suša ili poplave", kaže Veladžić. 

Sreća je, dodaje, da su prema poljoprivrednicima u USK izmireni kantonalni poticaji, te se nadaju da će u ovom mjesecu stići i oni s federalnog nivoa. 


Tagovi

Poljoprivreda Krajina Poplavljena područja Zaplavljeni usjevi Ermin Veladžić Una Sana Rijeke Vodostaj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete