Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordni izvozi
  • 05.05.2024. 18:00

Rusija izvozi pšenicu rekordnom brzinom, Ukrajina dosegla predratne izvozne brojke

Porasla je konkurentnost ruske pšenice, a u Ukrajini bilježe dobre rezultate izvoza zahvaljujući mjerama koje provode s međunarodnim partnerima. U planu im je i povećati proizvodnju durum pšenice

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 34
  • 34
  • 0

Rusija je u aprilu izvezla rekordnih 4,6 miliona tona pšenice i premašila rezultat iz istog mjeseca prošle godine (4,4 mil. t) te prosjek za ovaj mjesec koji je 2,5 mil. t, procijenili su analitičari Sovecona. 

Visoka konkurentnost 

Kako piše Farmer, ova zemlja zbog visoke konkurentnosti izvozi pšenicu rekordnom brzinom. Prošle se sedmice njome trgovalo po 196 €/t, a francuskom 204 €/t. Dva mjeseca ranije obje su bile po istoj cijeni, 211 €/t. 

Analitičari smatraju da je konkurentnost ruske pšenice možda porasla tokom prošle sedmice usred naglog povećanja cijena za evropske ugovore. Izvoz olakšava i transport kanalom Volga-Don, ključnim domaćim riječnim putem. 

Rekordan ukrajinski izvoz

Susjedna Ukrajina na koju su izvršili invaziju prije više od dvije godine, u aprilu je izvezla rekordnu mjesečnu količinu od više od 13 miliona tona, nadmašivši brojke za februar 2022. Vrijednost izvoza dosegla je 3,3 milijarde dolara, rekla je Yulia Svyrydenko, ministrica privrede te zemlje, piše APK-Inform.

"Mjere koje je poduzela ukrajinska vlada zajedno s našim međunarodnim partnerima za obnovu i povećanje izvoza daju izvrsne rezultate", pohvalila se potvrdivši da su prošlog mjeseca imali rekordan obim izvoza od 13,1 mil. t što je 1,3 miliona tona više nego u martu te više nego što su izvezli u februaru 2022., rekla je Svyrydenko.

April je uglavnom potvrdio rast cijena agri roba na berzama, šta donosi maj?

Prema njenim riječima, na ovaj je rast utjecalo otvaranje alternativnog morskog koridora prošlog ljeta koji im omogućuje izvoz žitarica i metala. Svemu doprinosi UNITY program osiguranja brodova, kreiran u saradnji s britanskom vladom i grupom osiguravajućih društava, kao i proširenje kapaciteta "ruta solidarnosti", prvenstveno s Moldavijom i Rumunijom, kao i poboljšanje uvjeta prijevoza robe željeznicom do dunavskih luka.

Veća proizvodnja durum pšenice 

Pored toga, ondje povećavaju proizvodnju durum pšenice, i ozime i jare. 

"Ovaj trend ukazuje na to da bi Ukrajina na jesen mogla ući na tržište EU s durum pšenicom, ali ne za za talijansku preradu", rekao je direktor udruženja Mlinari Ukrajine, Rodion Rybchynsky koji vjeruje da mogu povećati vlastitu proizvodnju brašna od ove vrste pšenice. 


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz pšenice Rekordan izvoz Ukrajinski izvoz Izvoz žitarica Durum pšenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.