Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 27.08.2020. 15:00
  • Rumunija

Rumunski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice - suša ih pokosila, a pomoći nigdje?

Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u idućem mjesecu, propast će i iduća godina. Traže da se Dobrudža proglasi područjem katastrofe

Foto: Depositphotos/Hvanaman (ilustracija)
  • 165
  • 15
  • 0

Rumunska poljoprivreda ove godine pretrpila je velike gubitke zbog dugotrajne suše. Prinosi pšenice, ali i ostalih žitarica puno su manji od očekivanih, a najviše su pogođeni dijelovi oko grada i luke Constanța, gdje je uništeno preko tri četvrtine obrađenih površina. Kiša nije pala 70 dana, a ako se tako nastavi i u idućem mjesecu, propasti će i iduća godina. 

Sama suša i ne bi bila toliki problem, ali kada se prepolovi urod u zemlji koja je među najveći izvoznicima, onda to postaje briga za cijeli svijet.

No, očigledno njihovu Vladu to i nije jako pogodilo pošto još uvijek nije pružila stvarnu potporu ratarima. Farmer Mircea Chipăilă iz crnomorske regije Dobrudža na istoku zemlje, koji je član Građanske inicijative poljoprivrednih proizvođača, tokom avgusta najavljivao je protest za 26. avgust, a to su juče i učinili. 

Obećani iznos ne pokriva gubitke

Chipăilă je izjavio kako više ne vjeruje obećanjima čelništva Ministarstva poljoprivrede u vezi s isplatom naknada za poljoprivredne usjeve uništene sušom.

"Zahtijevamo odgodu rata kod banaka, a ne otkazivanje. Tražimo da se naše područje proglasi područjem katastrofe. Gubici koje smo pretrpili ogromni su. Iznos koji je ministar poljoprivrede obećao po hektaru usjeva pogođenog sušom ne pokriva naše gubitke", izjavio je za ondašnje medije. 

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Što su obećali, farmeri su to i ispunili - protestovali su na nekoliko lokacija u okolini Constanța. 

Chipăilă: Uzeti ću traktor sa najvećim plugom i... 

"Učestvuju poljoprivrednici iz cijele pokrajine, na ovom se području okupilo preko sto farmera, ali protesti se odvijaju širom Dobrudža. Skupili su se u Silo Ameropa, Ciocârlia. Izvukli smo cjelokupnu opremu na ulice, od traktora do kombajna. Razumijemo situaciju u zemlji, ali ne možemo proći bez proglašenja Dobrudža područjem katastrofe", rekao je za Agrointel Chipăilă. 

Ovaj farmer apeluje na vlast pozivajući se na presedan iz 2006. godine kada se dogodio sličan scenarijo. "Sada govorimo o proljetnim usjevima koje nećemo ubrati, gotovo da nemamo šta. Prinos suncokreta je 200-300 kilograma po hektaru, kukuruz nije za berbu, graška nismo ubrali ni zrno! Čekamo i naknade koje bi trebale pomoći u jesenjoj sjetvi. No, ako ne uspijemo u ovom protestu, lično ću uzeti traktor sa najvećim plugom i blokirati ministra, tako da se ne može maknuti svojim džipom. Dok ne poduzme potrebne korake da proglasi katastrofu, dajem mu i ključeve traktora, da plati najam", ogorčen je Chipăilă.

Farmeri će dobiti novac

Dan prije protesta je rumunsko Ministarstvo poljoprivrede poslalo saopštenje u kojem su željeli uvjeriti farmere da će dobiti potrebnu pomoć.  

"Mjera predviđa dodjelu finansijske naknade u obliku državnih potpora, na temelju procjena izdataka koje je pripremio Istraživački institut za poljoprivrednu ekonomiju i ruralni razvoj i ispunjava zahtjeve smjernica Evropske unije o državnim potporama, u sljedećim maksimalnim granicama: pšenica 925 lei/ ha, raž 925 lei/ha, tritikale 805 lei/ha, ječam 912 lei/ha, zob 771 lei/ha i uljana repica 1002 lei/ha. 

Korisnici ove sheme državnih potpora su 34.647 poljoprivrednika, koji su registrovali područje zahvaćeno 1,16 miliona hektara“, stoji u saopštenju.

Napomena: 100 rumunjskih leja je 20.65 evra.


Tagovi

Rumunija Protesti Suša Prinosi Elementarna katastrofa Vlada Pomoć


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete