Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 16.10.2020. 11:30

Resorno ministarstvo promoviše organski uzgoj - strpljivo i sa drugačijim proizvodima na tržište

Podsticajna sredstva za biljnu i stočarsku organsku proizvodnju u Republici Srpskoj su do 600 KM po jednom hektaru i 50 odsto od cijene sertifikata.

Foto: Bojan Kecman
  • 107
  • 364
  • 0

Od naredne godine sertifikovani proizvođači organske hrane u RS na svojim proizvodima moći će da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske“ što je još jedan krupan korak u razvoju eko proizvodnje u našoj zemlji.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prva donijela Zakon o ekološkoj proizvodnji hrane.

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

"Prije nekoliko godina u RS smo imali oko 300 hektara pod organskim usjevima, sada je ta brojka duplo veća. Trenutno je oko 100 proizvođača sertifikovano ili u procesu dobijanja sertifikacije, a vrijednost izvoza kreće se oko pet miliona maraka. Nastojaćemo da u narednom periodu još više povećamo podsticaje za ovaj vid proizvodnje kako bi broj poljoprivrednika i površina pod ekološkim uzgojem bio što veći. Svjesni smo da sadašnja izdvajanja nisu konkurentna podsticajima u većini evropskh zemalja, ali ćemo se truditi da ovu proizvodnju dovedemo u položaj kakav zaslužuje", istakao je ministar Pašalić.

Inače, potporna sredstva za biljnu i stočarsku organsku proizvodnju u Republici Srpskoj su do 600 KM po jednom hektaru i 50 odsto od cijene sertifikata.

Sa zdravom hranom možemo biti konkurentni u svijetu

Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće "Organic control system" iz Subotice, koja jedina ima predstavništvo na teritoriji Republike Srpske i kod koje je najveći broj budućih uzgajivača, naglasio je da je ovaj događaj kruna rada koji je počeo prošle godine nakon sastanka resornih ministara poljoprivrede Srbije i RS.

Iako nemamo milione hektara za uzgoj, svijetu možemo ponuditi nešto drugačije

"Treba biti strpljiv. I u Srbiji je u početku bilo malo površina sa ovim uzgojem dok je danas oko 15.000 hektara u sistemu navedene proizvodnje", ističe Novaković i dodaje kako moramo da shvatimo da ni Srbija ni Srpska nemaju milione hektara na kojima se može uzgajati jedan usjev, kao u nekim svjetskim državama. Svijetu se mora ponuditi nešto novo, a to je posebna hrana, organska i zdrava i da se na taj način bude konkurentno na međunarodnom tržištu.

Rodoljub Anđelić, predsjednik Udruženja organskih proizvođača RS poslao je apel da se još više pojača kontrola u smislu prodaje proizvoda sa sertifikatima.

Na održanoj prezentaciji emitovan je i promotivni film o razvoju ekološke proizvodnje u Republici Srpskoj, autora Ružice Maune - Bošnjak, koja je ujedno i vlasnik sertifikata za organsku proizvodnju višanja i lješnika, jabuka i oraha, kao i njihovih prerađevina.


Fotoprilog


Tagovi

Organska proizvodnja Boris Pašalić Nenad Novaković Rodoljub Anđelić Proces sertifikacije Ministarstvo poljoprivrede Organska hrana Podsticaji Ekološka proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.