Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 21.09.2020. 16:00

Ratari mogu spremno čekati jesenju sjetvu - obezbjeđene mjere podrške

Na površini od oko 40.000 ha, naši poljoprivrednici proizveli su oko 250 hiljada tona pšenice, što je dovoljno da zadovolji domaće potrebe.

Foto: Gordana Nastić
  • 155
  • 164
  • 0

 Prema procjenama ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Borisa Pašalića, u jesenjoj sjetvi koja je pred nama biti će zasijano oko 60 hiljada hektara oranica, od kojih će 40.000 biti pod pšenicom. 

Kako navode  Nezavisne, ministar je izjavio da su definisane i mjere konkretnije podrške za predstojeću poljoprivrednu operaciju, a koje se odnose prije svega na obezbjeđena sredstva za nabavku sjemena po regresiranoj cijeni. 

"Na taj način želimo podstaći poljoprivrednike da u sjetvi koriste domaće sjeme, sa Poljoprivrednog instituta u Banja Luci, po povoljnijoj cijeni", naveo je resorni ministar i dodaje kako je ova sezona bila odlična po ostvarenim prinosima, kada su u pitanju takozvane strateške žitarice

Ostvareni rekordni prinosi pšenice

Prema njegovim riječima, kod pšenice su zabilježeni prinosi od sedam tona po hektaru, a na nekim oranicama i do devet t/ha. "Na površini od oko 40.000 ha, naši ratari proizveli su oko 250 hiljada tona pšenice, što je dovoljno da zadovolji domaće potrebe. Takođe, očekujemo i dobre proizvodne rezultate kod kukuruza, koji je za nas najvažnije žito, a koje se uzgaja na 130 hiljada hektara", objašnjava Pašalić. 

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Zadovoljavajuće rezultate su ostvarili i proizvođači povrća i mesa, a kako kaže, izvjesnih problema imali su voćari u Potkozarju jer su usljed mraza, ovogodišnji prinosi nešto niži. 

Povoljna činjenica je i to što se mjerama Vlade RS rješavaju i pitanja tržišnih viškova kroz interventni otkup. Za uređivanje otkupa mesa, navodi Pašalić, obezbijeđena su sredstva u visini od 3 miliona KM dok je za otkup povrća predviđena suma od 2 miliona KM. 

Budžet za iduću godinu na nivou ovogodišnjeg ?

 Činjenica je da sve zemlje u regionu imaju tržišne viškove, što je opet bolje situacija nego kada se javi manjak proizvoda, a i štete od grada nisu bile masovnije, osim regija uz Hrvatsku. 

Ministarstvo osiguralo sredstva za otkup tržišnih viškova povrća

Ministar dodaje da kada je u pitanju prehrambena sigurnost zemlje, imamo i više nego što nam je potrebno, a poljoprivredni proizvođači i u narednom periodu mogu očekivati ažurno i redovno isplaćivanje podsticaja. Prema njegovim riječima, budžet za iduću godinu biće na nivou ovogodišnjeg, odnosno, u visini od 75 miliona KM i još dodatnih 10 miliona KM, obezbijeđenih iz kompenzacionog fonda koji će biti raspoređeni na pet za poljoprivrednu mehanizaciju i pet za interventni otkup mesa i povrća. 


Tagovi

Jesenja sjetva Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Prinosi pšenice Tržišni viškovi Interventni otkup Otkup mesa Otkup povrća Prehrambena sigurnost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...